Eksperter: Dette venter Putin på

Russlands president Vladimir Putin satser på å holde ut – og vinne Ukraina-krigen ved at Donald Trump blir USAs president
Russlands president Vladimir Putin satser på å holde ut – og vinne Ukraina-krigen ved at Donald Trump blir USAs president Foto: Alexander Kazakov / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dansk fredsforsker og professor mener Ukrainas seier står og faller på det amerikanske valget. Norsk ekspert er ikke like sikker. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er nå over to år siden Russlands storskala invasjon av Ukraina . Siden invasjonen har russiske styrker tatt over flere områder i Øst- og Sør-Ukraina, og de russiskokkuperte områdene utgjør nå rundt 18 prosent av landet, ifølge NTB. Frontene i krigen har i stor grad vært fastlåst siden høsten 2022.

Ifølge Kyiv Independent skal den ukrainske presidenten i helgen ha uttalt at Russland vil forberede seg på motoffensive aksjoner i begynnelsen av sommeren eller i slutten av mai hvis de kan.

Etter et år med stillstand langs fronten har Russland de siste ukene forsøkt å bygge momentum etter kapringen av Avdijivka, mens Ukraina har stort behov for mer ammunisjon.

Se video: Ukraina deler videoer fra kamikaze-droner

Tror Putin venter ut Vesten

Mette Skak er lektor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet. Hun ser ikke for seg at Vladimir Putin vil sette i gang noen stor mobilisering i tiden som kommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Putin er ikke interessert i å skape politisk uro i Russland. Han vil heller bare så vidt holde gryten i kok i Ukraina, uten at det lager for mye støy, sier Skak til danske TV 2.

Hun er tydelig på at Putin venter på at Vesten skal gå lei.

Dette er Oberstløytnant og hovedlærer ved Krigsskolen, Palle Ydstebø, enig.

– Han (Putin journ.anm) investerer mye i politisk påvirkning, opinionspåvirkning, informasjonsoperasjoner og liknende for å få det til. Det indikerer at Russland vet de ikke klarer å bygge opp store nok styrker til å slå Ukraina militært, forklarer Ydstebø til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Oberstløytnant og hovedlærer ved Krigsskolen, Palle Ydstebø. Foto: Terje Pedersen / NTB
Oberstløytnant og hovedlærer ved Krigsskolen, Palle Ydstebø. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Kan utprodusere Russland

Den danske fredsforskeren og professoren Ole Wæver er tydelig på at Ukrainas seier står og faller på det amerikanske valget.

– Det er selvfølgelig utrolig frustrerende for resten av verden at amerikansk innenrikspolitikk kan avgjøre noe sånt. Men det er nok det som skjer, fordi Trump med stor sannsynlighet vil insistere på å få avviklet krigen hurtig, sier han til TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ydstebø er ikke like sikker.

USA er viktig, men EU og Ukrainas andre demokratiske støttespillere, inkludert Japan , Sør-Korea og Taiwan, har økonomi og industri som langt overgår hva Russland kan få til. Rent ressursmessig kan disse landene utprodusere Russland når det gjelder krigsmateriell, spesielt hvis man klarer å hindre russisk tilgang til avansert vestlig og japansk, sørkoreansk og taiwansk høyteknologi og maskinverktøy de er helt avhengige av til egen krigsindustri, sier han.