ISW: Russland forbereder seg på storkrig mot Nato

President Vladimir Putin under den årlige pressekonferansen i desember.
President Vladimir Putin under den årlige pressekonferansen i desember.  Foto: AP / NTB / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom Russland skal fremstå som en troverdig motmakt, holder det ikke med den gamle militærdistrikt-inndelingen, hevder professor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag signerte Russlands president Vladimir Putin to nye dekret som offisielt gjenoppretter militærdistriktene Moskva (MMD) og Leningrad (LMD). Tenketanken Institute for the Study of War omtaler dette som en stor militær rekonstruering.

Ifølge Tenketanken har ikke disse militærdistriktene eksistert siden 2010.

«Re-etableringen av MMD og LMD støtter de parallelle målene om å styrke kontrollen over russiske operasjoner i Ukraina på kort til mellomlang sikt, samtidig som det forbereder seg på en potensiell fremtidig storskala konvensjonell krig mot Nato på lang sikt», skriver ISW.

Se video: Her testflyr Putin nytt bombefly

Økt trussel fra vest

Professor ved Forsvarets høyskole og tidligere offiser i Hæren, Tormod Heier, forklarer at Russland gjenoppretter de to militærdistriktene fordi de opplever at trusselen fra vest har blitt større.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En av grunnene til det er Nato-utvidelsen med Finland og Sverige, og et stadig sterkere amerikansk fotavtrykk i de nordøstlige områdene mot Kolahalvøya, sier Heier til TV 2.

Dersom Russland skal fremstå som en troverdig motmakt, holder det ikke med den gamle militærdistrikt-inndelingen, hevder professoren.

Russland gjør endringer i militærdistriktene sine. Foto: ISW
Russland gjør endringer i militærdistriktene sine. Foto: ISW

Et tredje dekret

Putin signerte også et tredje dekret som inkorporerer de ukrainske fylkene Kherson, Zaporizjzja, Donetsk og Luhansk inn i det sørlige militærdistrikt.

Inkluderingen av både de okkuperte og ikke-okkuperte delene av det ukrainske territoriet antyder ytterligere at Russland opprettholder maksimalistiske mål i Ukraina og søker å fullstendig absorbere alle fem av disse ukrainske områdene inn i Den russiske føderasjonen.