Tidligere CIA-sjef: Nå kan Vladimir Putin bevise at han hadde rett

Tidligere CIA-sjef Steve Hall mener Putin har hatt en klar, langsiktig plan i Ukraina.
Tidligere CIA-sjef Steve Hall mener Putin har hatt en klar, langsiktig plan i Ukraina.  Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Kreml via AP / NTB / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere CIA-sjef Steve Hall tror den russiske presidenten føler seg selvsikker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er nå over to år siden Russlands storskala invasjon av Ukraina . Siden invasjonen har russiske styrker tatt over flere områder i Øst- og Sør-Ukraina, og de russiskokkuperte områdene utgjør nå rundt 18 prosent av landet, ifølge NTB. Frontene i krigen har i stor grad vært fastlåst siden høsten 2022.

Etter et år med stillstand langs fronten har Russland de siste ukene forsøkt å bygge momentum etter kapringen av Avdijivka, mens Ukraina har stort behov for mer ammunisjon.

Se video: Her testflyr Putin nytt bombefly

– Ser veldig bra ut for Putin

Steve Hall, tidligere CIA-sjef for Russland-operasjoner, er tydelig på at de siste ukene har vært gode for Putin. Nå kan den russiske presidenten bevise for alle i hans indre sirkler som tvilte på ham, at han kan ha hatt rett.

Hall mener Putin har hatt en klar, langsiktig plan om å holde ut lenge nok til at Vesten og USA mister fokus, og vil stoppe sin støtte til Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå, to år senere, kan han si at tålmodigheten har lønnet seg. Det er nå opp til Vesten å bevise for Putin at han tok feil, men jeg tror han føler seg ganske selvsikker og vil fortsette i samme spor som han har gjort til nå, sier den tidligere CIA-sjefen i et intervju med CNN.

– Putin har ingen problemer med å sende hundretusenvis av unge russiske menn i døden for at Russland skal ta Ukraina. Inntil det russiske samfunnet sier de ikke vil tolerere dette, ser det veldig bra ut for Putin, både personlig og med tanke på hvordan det går i Ukraina, sier Hall.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nato: Et tidsspørsmål

I helgen advarte Jens Stoltenberg om at situasjonen på slagmarken i Ukraina er «ekstremt alvorlig».

– Men vi må ikke miste motet. Ukraina har utvist imponerende ferdigheter og fast besluttsomhet igjen og igjen, sier han i en uttalelse.

Ukrainerne har allerede oppnådd mye, understreker Stoltenberg. Han viser til at halvparten av områdene som russerne først tok kontroll over, er blitt gjenerobret.

Ifølge Stoltenberg startet Putin krigen fordi han ville stenge Natos dør og frata Ukraina retten til å velge sin egen vei. I stedet har han oppnådd det stikk motsatte.

Generalsekretæren mener det bare er et spørsmål om tid før Ukraina blir medlem av forsvarsalliansen.

– Spørsmålet er ikke om det skjer, men når, sa han.