Zelensky: Russland forbereder ny offensiv: – Vi vil forberede oss

Sjef for generalstaben for russiske væpnede styrker, Valery Gerasimov, under et besøk ved et russisk militært kommandosenter i Ukraina, 21. februar 2024.
Sjef for generalstaben for russiske væpnede styrker, Valery Gerasimov, under et besøk ved et russisk militært kommandosenter i Ukraina, 21. februar 2024. Foto: Russian Defence Ministry / Reuters/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke før har russerne skjøvet ukrainske styrker ut av Avdijivka i Donetsk, så har etterretning fanget opp at Putin planlegger nye fremstøt til våren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Russland vil forberede seg på motoffensive aksjoner i begynnelsen av sommeren eller i slutten av mai hvis de kan. Vi vil forberede oss til kampene, sier Volodymyr Zelenskyj.

Ifølge Kyiv Independent skal den ukrainske presidenten ha kommet med nyheten under en pressekonferanse i hovedstaden Kyiv søndag.

Les alt om krigen i Ukraina her

Zelensky la til at mars og april vil være vanskelige måneder for Ukraina på grunn av den politiske ustabiliteten i USA, som også kan påvirke andre land.

– Vil tvinge russiske styrker til å trekke seg tilbake

Republikanerne i Representanenes hus har ennå ikke gått med på å ta en ny Ukraina-støtte opp til behandling, som Senatet allerede har stemt over og gitt sin tilslutning til.

Den ukrainske presidenten tok opp behovet for luftvern og langtrekkende våpen, og omtalte de amerikanskproduserte Patriot-missilsystemer som nøkkelvåpen i det ukrainske forsvaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det å få ti flere Patriot-missilsysteme, og utplassere disse nær frontlinjen, ville ha fundamentalt endret situasjonen og tvunget russiske styrker til å trekke seg tilbake. Vi ville ha brutt deres forsvarslinjer og gått fremover, sa Zelenskyj.

(Artikkelen fortsetter under video)

Video: Knuser Putins soldater: «Episk ødeleggelse»

Skjøt ned Putins «uovervinnelige» raketter

Da Ukraina mottok sine første Patriot-systemer i april 2023, skjøt de ned flere ballistiske Kinzhal-missiler, som av Putin er omtalt som uovervinelige. Ved hjelp av Patriot skjøt ukrainske styrer også ned et russisk transportfly, som skal ha fraktet raketter til fronten.

Ukraina oppgir imidlertid ikke alltid hvor eller hvordan våpnene blir brukt. Patriot regnes som et av verdens beste luftvernsystemer.