Krigsfrykten øker i Danmark: – Større risiko for konflikt

Ukrainske soldater under militærtrening i desember i fjor.
Ukrainske soldater under militærtrening i desember i fjor.  Foto: AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny undersøkelse blant dansker viser at de i økt grad frykter at krigen i Ukraina vil eskalere. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bekymringen for en eskalering av krigen i Ukraina øker i Danmark . I en ny måling, laget på oppdrag for dansk TV 2, er dansker nå i høyere grad bekymret for at krigen i Ukraina direkte kan påvirke sikkerheten i landet kontra hva de var i august 2023.

For seks måneder siden svarte 49 prosent «helt enig» eller «overveiende enig» til følgende påstand: «jeg frykter at krigen eskalerer ut over Ukrainas grenser».

I februar 2024 svarer 62 prosent det samme, en økning på 13 prosent.

– Det er ingen tvil om at Europa er blitt et mer usikkert sted, sier den danske militæranalytikeren Anders Puck til dansk TV 2.

Se video: Ukrainsk mann (42) gjemmer seg

21 prosent svarer at de ikke frykter at Ukraina-krigen vil eskalere.

På påstanden «jeg er nervøs for at den russiske invasjonen i Ukraina på sikt kan påvirke min personlige sikkerhet i Danmark», svarer 50 prosent «helt enig» eller «overveiende enig». 43 prosent av danskene svarte det samme for et halvt år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

31 prosent svarer at de ikke er nervøse for at Ukraina-krigen på sikt kan påvirke deres personlige sikkerhet.

– Ingen vet hvor USA står

Puck mener det ikke er noen tvil om at svarene i målingen henger sammen med den grunnleggende usikkerheten som hele Europa står overfor om dagen.

– Den militære avskrekkingen som Europa har hatt gjennom Nato, ser svekket ut. Vi er i en tid hvor ingen vet hvor USA står. Derfor er det nå større risiko for konflikt utenfor Ukrainas grenser enn det har vært tidligere, sier han.

I januar uttalte Norges forsvarssjef Eirik Kristoffersen at Norge bare har få år på seg til å bygge opp et forsvar som bedre kan møte et aggressivt Russland.

– Det er et vindu nå som kanskje vil vare i ett, to, kanskje tre år, der vi må investere enda mer i et sikkert forsvar. Men vi har dårlig tid. Det vil jeg bare presisere, sa han.