Prins Joachim med pekefinger mot Vesten

Prins Joachim av Danmark mener Vesten har dårlig tid.
Prins Joachim av Danmark mener Vesten har dårlig tid.  Foto: AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den danske prisen mener Vesten har kommet på etterskudd. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er nå to år siden Russland invaderte Ukraina, og spenningen i Europa er stor.

Prins Joachim av Danmark , bror til kong Frederik, retter nå en pekefinger mot Vesten . Han sier i et intervju med danske Altinget at det først var 24. februar 2022 at vi faktisk gned oss i øynene og våknet til en realitet.

– Ukrainerne hadde allerede betalt prisen i åtte år. Det betaler vi for nå. For nå har vi ikke mer tid, sier prins Joachim til Altinget.

Han sikter til Russlands anneksjon av Krimhalvøya i 2014.

Se video: Her overgir russeren seg

Prins Joachim mener varsellampene i Vesten burde begynt å blinke allerede i 2008, da Russland invaderte Georgia.

– Hvis du ser på det veldig, veldig generelt på det, fra 1990 og frem til 2008, da kan vi si at verden egentlig var rosenrød. Så begynner noen ting å gå opp for oss. Verden er kanskje ikke så rosenrød. Men hele Vesten fortsetter å se verden som rosenrød. Så kommer 2014. Da går det opp for oss at verden ikke er det, sier han til Altinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor flyttet prins Joachim til USA for å jobbe som forsvarsindustriattaché ved ambassaden i Washington.

Dansk forsvarssjef advarte

I en fersk trusselvurdering av Russland fra etterretningstjenesten til det danske forsvaret, heter det at det er «sannsynlig» at Russland vil være mer risikovillig overfor Nato-land i kraft av landets styrkeoppbygging.

– Det er vår felles oppfattelse at Russland ikke er i ferd med å angripe Nato i morgen. Men tiden vi har til rådighet for å forbedre vår avskrekking, slik at ingen føler seg fristet til å gjøre det, er langt kortere enn vi trodde for seks måneder siden, advarte Danmarks forsvarssjef Flemming Lentfer.