Putin på tur med bombefly

Skjermdump av en video fra Kremls pressetjeneste viser president Vladimir Putin (t.h.) i cockpiten på bombeflyet av typen Tupolev Tu-160M.
Skjermdump av en video fra Kremls pressetjeneste viser president Vladimir Putin (t.h.) i cockpiten på bombeflyet av typen Tupolev Tu-160M. Foto: Handout / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands president Vladimir Putin var torsdag om bord i et russisk strategisk bombefly. Han sier at flyet kan tas inn i det russiske luftforsvaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen i Russland opplyste tidligere på dagen at Putin skulle fly med en modernisert utgave av Tupolev Tu-160M, et supersonisk bombefly som er i stand til å frakte kjernefysiske våpen.

Det russiske nyhetsbyrået Ria meldte torsdag ettermiddag at flyet hadde tatt av. En drøy halvtime senere meldte de at han hadde landet.

Se video: Putin om russisk erobring: – En viktig seier

Etter den korte turen ga Putin tommel opp til at flyene kan tas inn i luftforsvaret. Ifølge det statlige nyhetsbyrået Ria kalte han flyet «pålitelig».

Under den kalde krigen var Tu-160M et fly som ville blitt tatt bruk dersom det brøt ut kjernefysisk krig med vestlige land.

Bakgrunnen for at Putin var om bord på et strategisk bombefly, er ikke kjent. Etter invasjonen av Ukraina har Russland gjentatte ganger kommet med antydninger om at atomvåpen i ytterste konsekvens kan bli brukt.

Vestlige militæranalytikere har tolket dette som forsøk på å skremme vestlige land fra å støtte Ukraina.