USA: Angivelig Yakuza-leder siktet for forsøk på salg av radioaktive materialer

Takeshi Ebisawa fotografert med en rakettkaster. Ifølge Reuters skal bildet være tatt i København i 2021.
Takeshi Ebisawa fotografert med en rakettkaster. Ifølge Reuters skal bildet være tatt i København i 2021. Foto: U.S. Magistrate Judge/Southern District of New York / Reuters / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er skremmende å forestille seg konsekvensene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske myndigheter har siktet den angivelige Yakuza-lederen Takeshi Ebisawa (60) for forsøk på å selge radioaktive materialer på vegne av en leder for en opprørsgruppe i Myanmar.

Det skriver Reuters , The Guardian og CNN, som viser til et dokument fra det amerikanske justisdepartementet. Departementet mener Ebisawas intensjon var å selge materialene til Iran.

Yakuza er navnet som brukes på den japanske mafiaen og deres medlemmer.

Trodde Iran ville kjøpe

Ebisawa ble arrestert i 2022 på bakgrunn av mistanke om våpen- og narkotikasalg Ifølge den nye siktelsen sa han til en betjent fra amerikansk narkotikapoliti (DEA) at han hadde tilgang til radioaktive materialer og at han ønsket å selge.

Ebisawa skal også ha spurt DEA-betjenten, som jobbet undercover på tidspunktet, om han eller hun visste om noen som var villige til å kjøpe materialene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da ble han henvist til en annen undercover betjent som presenterte seg selv som en iransk general. Betjenten spurte Ebisawa om materialene kunne brukes i våpen og sa at «Iran» trengte matierialene for å utvikle kjernefysiske våpen.

Ebisawa skal da ha svart at han tror og håper det er mulig.

– De gikk så langt som til å tilby uran og våpenplutonium i forventning om at Iran ville bruke det til kjernefysiske våpen, sier DEA-sjef Anne Milgram om Ebisawa og en medsammensvoren.

Se video: Her går det galt for politiet

– Det er skremmende

Ifølge The Guardian opplyser amerikanske myndigheter at Ebisawa og andre skal ha vist frem eksemplarer av radioaktive materialer til betjenten som jobbet undercover. Disse skal ha blitt transportert fra Myanmar til Thailand.

Eksemplarene skal ha blitt beslaglagt og det ble senere funnet spor av radioaktive stoffer som kan brukes i våpen.

– Det er skremmende å forestille seg konsekvensene dersom disse forsøkene hadde lyktes, sier assisterende riksadvokat Matthew Olsen ved det amerikanske justisdepartementet ifølge Reuters.