Hevder flere russiske kampfly ble skutt ned – kan ha blitt pålagt å ta flere sjanser

Et kampfly av typen Sukhoj Su-35 under en oppvisning i 2016. Ukraina hevder å ha skutt ned to fly av typen de siste dagene.
Et kampfly av typen Sukhoj Su-35 under en oppvisning i 2016. Ukraina hevder å ha skutt ned to fly av typen de siste dagene. Foto: Maxim Sjemetov / Reuters / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis det stemmer, er det noen av de største tapene på kort tid i løpet av krigen, sier ekspert til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av tre dager hevdet Ukraina å ha skutt ned totalt seks russiske kampfly.

Lørdag ble det meldt om at ukrainske styrker hadde skutt ned to russiske fly typen Sukhoj Su-34 og et av typen Sukhoj Su-35 over det østlige Ukraina.

Søndag hevdet sjefen for det ukrainske luftforsvaret at et Su-34, et kryssermissil og flere droner hadde blitt skutt ned.

Mandag morgen meldte luftforsvaret om at et Su-34 og et Su-35S hadde gått i bakken som følge av ukrainsk ild.

Hvis det stemmer, er det noen av de største tapene på kort tid i løpet av krigen, sier førsteamanuensis Lars Peder Haga ved Luftkrigsskolen til ABC Nyheter

Her kan du lese mer om krigen i Ukraina!

Peker mot Patriot

Lars Peder Haga forsker på russisk luftmakt og militærmakt. Foto: Forsvaret
Lars Peder Haga forsker på russisk luftmakt og militærmakt. Foto: Forsvaret

Haga opplyser at tap av fire Su-34 tilsvarer halvparten av antallet nye fly av typen som sannsynligvis ble levert til russiske styrker i fjor.

– Enn så lenge er det bare nedskytingene av Su-35-ene som så vidt jeg vet kan regnes som bekreftet, påpeker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er det noe som har skjedd på ukrainsk side som kan ha ført til de påståtte nedskytningene?

– Ukraina ser ut til å ha tilstrekkelig ledig kapasitet når det gjelder langtrekkende luftvern, mest sannsynlig Patriot, enten fordi de har flere systemer eller fordi de prioriterer hardt, sier han.

Han viser også til utvikling av nye taktikker som Ukriana tilsynelatende har lykkes godt med.

Se video: Putin: – En viktig seier

Kan være pålagt å ta mer risiko

På spørsmål om det har skjedd noe på russisk side som kan ha bidratt til de påståtte nedskytingene trekker Haga inn hendelser fra tidligere i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I midten av januar kom meldte Ukraina om at et russisk luftovervåkingsfly av typen Berijev A-50 og et sambandsfly av typen Iljusjin Il-22 ble skutt ned over Azovhavet.

Haga tror Russlands tap av slike ressurser kan ha ført til at russiske kampfly nå får dårligere støtte og varsles for sent om langtrekkende ukrainsk luftvern i området, da flyene som gikk ned over Azovhavet hadde denne rollen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan også tenkes at russiske flystyrker er pålagt å ta større sjanser i forbindelse med russernes press mot de ukrainske linjene på bakken, og fly nærmere ukrainsk-kontrollert luftrom, sier førsteamanuensisen.

Etterretning: Ødela kontrollbunker

Tidligere i februar skrev det britiske forsvarsdepartementet i en etterretningsoppdatering at ukrainske styrker trolig ødela en russisk kontrollbunker på Belbek-basen på Krimhalvøya.

Ifølge departementet skal bunkeren ha blitt brukt til å kontrollere radarer i området, og tapet bidro trolig til å svekke russlands evne til å koordinere luftoperasjoner i området rundt Svartehavet.

Russland skal være avhengig av slike innstallasjoner for å kunne veilede kampfly, da spesielt jagerfly.