Kvasar: Astronomer oppdaget universets lyseste objekt

Kvasaren J0529-4351 skal være det lyseste objektet noen gang registrert i det kjente universet.
Kvasaren J0529-4351 skal være det lyseste objektet noen gang registrert i det kjente universet. Foto: ESO
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvasaren skinner 500.000 milliarder ganger sterkere enn solen, ifølge ESO

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er European Southern Observatory (ESO) som melder om funnet gjort med verdens største og mest avanserte teleskop Very Large Telescope (VLT) i Chile.

De omtaler funnet som «ikke bare det lyseste objektet av sin type, men også det lyseste objektet noensinne observert».

Kvasar er et svært fjernt og ekstremt lyssterkt objekt i universet. Ifølge Store Norske Leksikon tyder mye på at kvasarer er et resultat av at supermassive sorte hull i sentrum av en aktiv galakse fanger inn omkringliggende materie. Den enormt kraftige strålingen kommer fra materien like utenfor det svarte hullet som varmes opp dramatisk på vei inn mot det svarte hullet.

Se video: Nasa deler «kosmiske skjønnhetsbilder»

17 milliarder ganger større enn solen

Denne kvasaren inneholder et gigantisk sort hull i midten og skinner 500.000 milliarder ganger sterkere enn solen. Massen er i tillegg 17 milliarder ganger større enn solen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne kvasaren, som har fått navnet J0529-4351, vokser så raskt at det sorte hullet sluker det som tilsvarer én sol om dagen, ifølge ESO.

– Det gjør at det er det lyseste objektet i det kjente universet, sier astronom Christian Wolf, ved Australian National University (ANU) i pressemeldingen.

Trodde først det var en stjerne

Til det danske nyhetsbyrået Ritzau sier astrofysiker Jens Fynbo at alle kvasarer er sorte hull, men ikke alle sorte hull er kvasarer.

– Jo større et sort hull er, jo mer fart får tingene som faller ned i det, dermed lyser det mer opp, sier han til Ritzau.

Objektet ble oppdaget for første gang i 1980, men man betraktet den da som en stjerne og det var først i fjor at man konkluderte med at det var en kvasar. Objektet er så langt unna jorden at det tok 12 milliarder lysår før lyset fra den nådde oss.