ISW om utstyrsmangelen i Ukraina: – Har trolig oppmuntret russiske styrker

Bildet viser det som skal være russiske soldater som leder etter miner i Avdijivka. I helgen kunngjorde den ukrainske forsvarsledelsen at Ukraina trekker seg tilbake fra byen. Mangel på ammunisjon og annet utstyr får skylden fra flere hold.
Bildet viser det som skal være russiske soldater som leder etter miner i Avdijivka. I helgen kunngjorde den ukrainske forsvarsledelsen at Ukraina trekker seg tilbake fra byen. Mangel på ammunisjon og annet utstyr får skylden fra flere hold. Foto: Det russiske forsvarsdepartements pressetjeneste / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Begrensede russiske offensiver kan hindre en ukrainsk motoffensiv, skriver tenketanken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag kunngjorde Ukrainas forsvarsledelse at ukrainske styrker trekker seg ut av byen Avdijivka.

– Avgjørelsen ble tatt for å redde så mange ukrainske liv som mulig, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om tilbaketreningen som har blitt omtalt som klok av flere eksperter.

Rett før Avijivkas fall advarte USA om at byen kunne falle i russiske hender som følge av mangel på artilleriammunisjon blant de ukrainske styrkene.

Her kan du lese mer om krigen i Ukraina!

I etterkant har flere eksperter hevdet at mangel på våpenforsyninger fra Vesten bidro til at forsvarsledelsen måtte ta avgjørelsen om å trekke seg ut, skriver Euronews.

Den amerikanske tenketanken Institute for the Study of War (ISW) skriver at forsinkelser i Vestlige forsendinger trolig inspirerer Russland til å ta grep.

ISW: Russland utnytter trolig situasjonen

ISW skriver at kritisk mangel på vestlig utstyr og en frykt for at den amerikanske militærhjelpen skal opphøre, har fått ukrainske styrker til å spre materielle ut langs hele fronten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette har trolig oppmuntret russiske styrker til å utnytte situasjonen og iverksette begrensede offensive operasjoner, heter det i tenketankens vurdering av situasjonen.

ISW viser til begrensede offensive operasjoner fra russisk side nær grensen mellom de ukrainske fylkene Kharkiv og Luhansk som har pågått siden tidlig januar, og i vestlige deler av Zaporizjzja nå i helgen.

– Den russiske offensiven vil trolig hindre Ukraina i å forberede styrker og materiell til nye motoffensiver, skriver tenketanken videre og understreker at Ukraina trolig vil tape på å grave seg ned og være på defensiven ut året.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Putin om russisk erobring: – En viktig seier

Zelenskyj: – Gjør at Russland kan tilpasse seg

Under sikkerhetskonferansen i München i Tyskland i helgen var Zelenskyj tydelig på at Ukraina mangler våpen i sin kamp mot den russiske krigsmaskinen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å holde Ukraina i en konstant mangel på våpen, særlig artillerigranater og langtrekkende kapasiteter, gjør at Russland kan tilpasse seg krigens nåværende intensitet, sa presidenten fra talerstolen ifølge NTB.

I forbindelse med tilbaketrekningen fra Avdijivka sa USAs preident Joe Biden at ukrainske soldater måtte spare på de ressursene de har, og derfor ble tvunget til å trekke seg ut.

Biden la skylden på den amerikanske Kongressen, hvor en minkende oppslutning om støtten til Ukraina blant republikanske representanter har ført til forsinkelser i amerikanske leveranser Ukraina er avhengig av.

Gjennom krigen har USA vært Ukrainas største støttespiller når det gjelder forsyninger av våpen, ammunisjon og annet militært utstyr.