Analyse:Russland har trolig brukt den hypersoniske raketten Zircon for første gang i krig

Den hypersoniske kryssermissilen Zircon skytes opp fra den russiske guidede missilfregatten Admiral Gorshkov under en test i Hvitehavet, i dette stillbildet tatt fra video utgitt 7. oktober 2020.
Den hypersoniske kryssermissilen Zircon skytes opp fra den russiske guidede missilfregatten Admiral Gorshkov under en test i Hvitehavet, i dette stillbildet tatt fra video utgitt 7. oktober 2020. Foto: Russian Defence Ministry / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da russiske styrker angrep boligblokker i Kyiv 7. februar, skal de ha tatt i bruk den nyutviklede hypersoniske kryssermissilen Zircon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3M22 Zircon-missilet kan ifølge Russland gå i opptil ti ganger lydens hastighet, og har en rekkevidde på mer enn 900 kilometer. Raketten ble første gang testet i oktober 2020.

Ifølge militære analytikere betyr Russlands bruk av missiler med hypersonisk hastighet at reaksjonstiden for det ukrainske luftforsvaret er sterkt redusert. Samtidig gir det Russland muligheten til å angripe mål med høy presisjon og større slagkraft.

Les alt om krigen i Ukraina!

Ifølge Reuters viser en foreløpig analyse av ødeleggelsene og rester av missilet at det høyst sannsynlig stammer fra en Zircon-rakett. Det er i så fall første gang ukrainske myndigheter kan dokumenter at russiske styrker tar i bruk denne teknologien i den snart to år lange krigen.

– Karakteristiske for 3M22 Zircon-missilet

– I dette tilfellet ser vi elementer som er karakteristiske for 3M22 Zircon-missilet. Deler og fragmenter av motoren og styremekanismene har spesifikke markeringer, skriver direktøren for forskningsinstituttet Kyiv Scientific-Research Institute for Forensic Examinations, Oleksandr Ruvin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere fragmenter av missilet var gravert med inskripsjonen «3L22». Boltene på styremekanismene var merket med tallet 26. Begge disse detaljene er karakteristisk for funksjonene til Zircon. Ifølge forskningsdirektøren indikerer andre markeringer på missilrestene at produksjonen av komponentene viser at missilet ble bygget nylig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Video: Denne skal bane vei for ukrainske styrker

Russland produserer våpen på høygir

Russland har satt våpenindustrien i høygir og produserer nå våpen og ammunisjon i et voldsomt tempo. Det store forbruket av langdistanseraketter mot sivile og militære mål, har tæret på de russiske lagrene. Men produksjonen av nye raketter erstatter nå det tapte.

Det russiske forsvarsdepartementet har foreløpig ikke kommentert saken, skriver Kyiv Independent.

I oktober 2020 ble Zircon testet Barentshavet. Raketten skal ha truffet målet 1.000 kilometer unna i Kvitsjøen nordvest i Russland, opplyste forsvarsdepartementet i Moskva.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Putin: – Atomraketter på land, til sjøs og i luften

I januar 2023 ble det kjent at den russiske fregatten «Admiral Gorsjkov» simulerte angrepsevnen til Zircon-raketten i Vest-Atlanteren, opplyste det norske forsvarsdepartementet.

I februar 2023 sa Vladimir Putin dette om Russlands rakettsatsing.

– Vi skal fortsette masseproduksjon av luftbaserte hypersoniske Kinzjal-systemer og vi skal starte masseleveranser av sjøbaserte hypersoniske Zircon-raketter. Vi skal rette økt oppmerksomhet mot styrking av den kjernefysiske triaden, sa Putin med henvisning til atomraketter på land, til sjøs og i luften.

Nato-sjef: – En strategisk utfordring for alliansen

I august 2022 skrev Nato -sjef Jens Stoltenberg en kronikk i den canadiske avisen The Globe and Mail hvor han spesielt advarte om Russlands planer i Arktis. Han minnet om at den korteste veien til Nord-Amerika for russiske missiler eller bombefly, er over Nordpolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I forrige måned lanserte president Vladimir Putin en ny maritim strategi for å beskytte arktiske farvann «med alle tilgjengelige midler», inkludert økt aktivitet omkring øygruppa Svalbard, og det hypersoniske missilsystemet Zircon på Nordflåten. Russlands evne til å forstyrre allierte forsterkninger over Nord-Atlanteren er en strategisk utfordring for alliansen, skrev Stoltenberg.