Svenske gjengetterforskninger kan bli mer lukkede

Det kan bli nødvendig med innskrenket offentlighet rundt etterforskninger av gjengkriminalitet, sier Sveriges justisminister Gunnar Strömmer.

Den svenske regjeringen vil vurdere å innskrenke offentlighetsprinsippet når det gjelder etterforskninger av landets kriminelle gjenger, sier justisminister Gunnar Strömmer. Årsaken er blant annet at gjengene utnytter etterforskningene og åpenheten rundt dem til å kartlegge mulige mål for hevnaksjoner, sier han. Foto: Anders Wiklund /TT / NTB
Den svenske regjeringen vil vurdere å innskrenke offentlighetsprinsippet når det gjelder etterforskninger av landets kriminelle gjenger, sier justisminister Gunnar Strömmer. Årsaken er blant annet at gjengene utnytter etterforskningene og åpenheten rundt dem til å kartlegge mulige mål for hevnaksjoner, sier han. Foto: Anders Wiklund /TT / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge ham har det blant annet blitt vanligere at gjenger utnytter etterforskningene til å kartlegge mulige ofrer for hevnaksjoner. Dette problemet ventes å kunne tilta, fordi det ventes flere siktelser og etterforskninger forbundet med landets gjengproblematikk.

– At de kriminelle nettverkene utnytter vår åpenhet på et så veldig kynisk vis, med brutale konsekvenser for enkeltmennesker, gjør at det vil være ansvarsløst av oss å ikke vurdere forandringer, sier Strömmer til Svenska Dagbladet.

Det er etter en utredning foreslått å innføre sterkt hemmelighold rundt vitners identitet og om vitneopplysninger i etterforskninger. Regjeringen tar ikke lett på å rote med offentlighetsprinsippet, bedyrer Strömmer.