Sikkerhetsrådet bekymret over tiltakende voldsbruk øst i Kongo

Tusenvis er drevet på flukt av kamper mellom regjeringsstyrker og opprørsgruppen M-23 øst i Kongo. FNs sikkerhetsråd uttrykker bekymring for den eskalerende volden i regionen. Foto: Moses Sawasawa / AP / NTB
Tusenvis er drevet på flukt av kamper mellom regjeringsstyrker og opprørsgruppen M-23 øst i Kongo. FNs sikkerhetsråd uttrykker bekymring for den eskalerende volden i regionen. Foto: Moses Sawasawa / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Medlemmene i FNs sikkerhetsråd uttrykker bekymring for den «eskalerende volden» øst i Kongo, der M23-opprørere har innledet en offensiv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rådsmedlemmene «gjentok sin fordømmelse av alle væpnede grupper som er aktive i landet. De uttrykte bekymring for den eskalerende volden og den vedvarende spenningen i regionen, heter det i en uttalelse lest opp Guyanas FN-ambassadør Carolyn Rodrigues-Birkett.

Det har vært tiltakende sammenstøt mellom M23, som er blant de mektigste av mange væpnede grupper som er aktive i Øst-Kongo, og kongolesiske regjeringsstyrker.

Bare mellom 2. og 8. februar tvang kampene minst 150.000 mennesker på flukt, ifølge Redd Barna. Halvparten av dem er barn. Fra før er rundt 7 millioner mennesker drevet på flukt i Kongo, de fleste øst i landet. Regionen har vært hjemsøkt av vold og konflikt mellom væpnede grupper i nesten 30 år.

Kongo, FN og flere vestlige land anklager nabolandet Rwanda for å støtte opprørerne militært, i håp om å skaffe seg kontroll over massive mineralressurser, noe det rwandiske regimet bestrider.