Trump ber høyesterett utsette sak der han anklages for forsøk på omgjøring av valgresultat

Tidligere president Donald Trump ber høyesterett gripe inn så han ikke blir straffeforfulgt for forsøk på omgjøring av valgresultatet i 2020. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB
Tidligere president Donald Trump ber høyesterett gripe inn så han ikke blir straffeforfulgt for forsøk på omgjøring av valgresultatet i 2020. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere president Donald Trump har bedt USAs høyesterett forlenge utsettelsen av den føderale rettssaken der han anklages for forsøk på å omgjøre valgresultatet i 2020.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump argumenterer med at han har immunitet som gjør at han ikke kan straffeforfølges for anklagene, fordi han var president i det aktuelle tidsrommet.

– Uten immunitet fra straffeforfølgelse vil presidentskapet slik vi kjenner det, slutte å eksistere, skriver Trumps advokater i anmodningen.

En føderal ankedomstol avviste i forrige uke at Trump har immunitet i denne saken. Men nå krever altså ekspresidenten at høyesterett griper inn.

Kan tjene på utsettelse

Det er spesialetterforsker Jack Smith som har tiltalt Trump for forsøk på omgjøring av valgresultatet. Rettssaken skulle egentlig begynt i mars, men er blitt utsatt.

Trump er den første tidligere presidenten til å bli straffeforfulgt. Han ligger an til å bli den republikanske presidentkandidaten i november.

Å utsette saken kan være til hans fordel. Om han vinner valget og tiltrer som president, kan han bruke presidentfullmakter til å gjøre slutt på etterforskningen eller potensielt benåde seg selv i de føderale sakene mot ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den føderale saken om forsøk på å omgjøre valgresultatet er en av fire straffesaker som pågår mot ekspresidenten. Blant dem er en annen i en domstol i Georgia som også omhandler forsøkene på å reversere valgnederlaget i 2020.

Utnevnte tre av ni

Seks av de ni dommerne i høyesterett er utnevnt av republikanske presidenter, tre av dem av Trump.

Domstolen har beveget seg i konservativ retning i store saker om abortrettigheter, retten til å bære våpen og kvotering av personer med minoritetspersoner i opptak til universiteter.

Høyesterett har imidlertid ikke vært utpreget imøtekommende mot Trump i de rettslige spørsmålene som omgår ham.

Domstolen avsto fra å behandle flere ankesaker som ble ført av Trump og hans støttespillere i forbindelse med presidentvalget i 2020, og den sa også nei til å forhindre at Trumps selvangivelser og andre dokumenter kunne utleveres til kongresskomiteer og påtalemyndigheter i New York.