Ukraina anklager Russland for å intensivere bruken av kjemiske angrep

De ukrainske soldatene skal ha opplevd stadig flere kjemiske angrep den siste tiden.
De ukrainske soldatene skal ha opplevd stadig flere kjemiske angrep den siste tiden. Foto: REUTERS/Stringer / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Generalstaben hevder at over 25 prosent av de kjemiske angrepene registrert under krigen kom i januar 2024.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukraina anklager Russland for å ha brukt kjemiske våpen i mer enn 200 angrep på slagmarken bare i januar. Det er en markant økning i registrerte tilfeller siden russiske styrker invaderte for to år siden.

Russland har benektet anklager om bruk av kjemiske våpen i Ukraina. De har istedenfor anklaget ukrainske styrker for å å bruke de ulovlige våpnene, noe Kyiv igjen benekter, skriver Reuters.

Ingen av sidene har frembrakt bevis, og det har ikke vært mulig å verifisere at noen av partene i konflikten har brukt kjemiske våpen.

Den ukrainske generalen Oleksandr Tarnavskyi, kommandør for gruppen «Tavria» som opererer sørøst i Ukraina, skriver på Telegram at russiske styrker dropper kjemisk ammunisjon med droner.

Se video: Her overgir russeren seg

Tåregass i granater

Tidligere har Ukraina anklaget Moskva for å bruke klorpikrin, som ble brukt som giftgass under første verdenskrig. Ukrainas generalstab har også sagt at CS har blitt brukt i ulike russiske granater den siste tiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

CS-gass, som er mye brukt av politistyrker, er forbudt i krig etter den internasjonale konvensjonen om kjemiske våpen. I artikkel 1 står det at: «Enhver deltakende stat, forplikter seg til ikke å bruke midler for opprørskontroll som en krigsmetode.»

– CS gir kraftig irritasjon i øyne og på slimhinner i nese, munn/svelg og øvre luftveier, samt på hud. Irritasjonseffekten inntrer umiddelbart. De fleste symptomer er borte etter 15-30 minutter etter avsluttet eksponering, ifølge helsebiblioteket.no.

Skaper panikk

Tåregassen blir brukt for å skape panikk i skyttergravene og dermed skremme fiendens soldater opp i åpent lende.

Den ukrainske generalstaben skriver at: «Det ble registrert 815 tilfeller av bruk av ammunisjon fylt med giftige kjemikalier av Den russiske føderasjonen. Av disse var det bare i januar 2024 – 229 tilfeller.»

De nevner ikke andre kjemikalier i sin uttalelse på Telegram.

For ett år siden anklaget Russland ukrainske styrker for å bruke uspesifiserte kjemiske våpen i droner i det russisk-okkuperte østlige Ukraina.