Militæranalytiker med dyster Ukraina-spådom

Ukrainske soldater ved frontlinjene i Bakhmut.
Ukrainske soldater ved frontlinjene i Bakhmut. Foto: Libkos / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikansk usikkerhet svekker Ukrainas sjanser for å seire, hevder militæranalytiker. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Manglende ammunisjon, fastlåste fronter og usikkerhet. Den vaklende støtten fra USA gir store konsekvenser for krigsrammede Ukraina.

Denne uken vedtok Senatet i USA å starte arbeidet med en støttepakke på 95 milliarder dollar til Ukraina, Israel og Taiwan.

Selv om en støttepakke blir vedtatt i Senatet, møter den en usikker framtid i Representantenes hus. Der er det flere tilhengere av Trump som er mot å støtte Ukraina, og speaker Mike Johnson har alt varslet at forslaget ikke blir vedtatt hos dem, skriver NTB.

Ukraina skal være i ferd med å gå tom for avgjørende forsyninger mens den russiske invasjonshæren fortsetter et voldsomt militært press.

Se video: Her overgir russeren seg

– Russland vil fortsette å rykke frem

Ukrainas ambassadør til USA, Oksana Markarova, advarte denne uken om at Kyiv står overfor en kritisk mangel på militærutstyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har fortsatt nok folk som vil kjempe, det er faktisk ikke noe valg for oss, vi beskytter hjemmene våre. Men vi går tomme for utstyr, spesielt missiler, sier Markarova i et intervju med Bloomberg.

Militæranalytiker Anders Puck Nielsen ved Forsvarsakademiet i Danmark. Foto: Forsvarsakademiet
Militæranalytiker Anders Puck Nielsen ved Forsvarsakademiet i Danmark. Foto: Forsvarsakademiet

Militæranalytiker Anders Puck Nielsen ved Forsvarsakademiet i Danmark mener ukrainerne er nødt til å gå ut ifra at det ikke kommer noe hjelp fra USA, og sier til danske TV 2 at ventetiden på amerikansk støtte tvinger Ukraina til å tenke annerledes, siden de ikke kan legge store planer for fremtiden.

Han sier Ukraina må forberede seg på en lang periode hvor de kun tenker på å forsvare seg selv, og forutser at konsekvensene av manglende våpen og ammunisjon betyr at det nå kan gå opp til et år før vi ser en ny ukrainsk offensiv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ukraina kan bli nødt til å droppe alle planer om å gå i offensiv i 2024, så de kanskje kan være i stand til å gjøre det i 2025. Resultatet blir dermed at Russland vil fortsette å rykke frem, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ukraina hadde overtaket

Usikkerheten rundt støtten fra USA har pågått i flere måneder, og frykten for at EU vil stå alene med ansvaret for å støtte Ukrainas krigføring blir stadig større.

Da Senatet stanset forslaget om nødhjelp til Ukraina i desember, omtalte oberstløytnant Palle Ydstebø nederlaget som dramatisk overfor ABC Nyheter.

– Dersom dette vedvarer kan det få alvorlige følger for den videre krigføringen i Ukraina, sa Ydstebø den gangen.

Forrige uke vedtok EU en ny hjelpepakke til Ukraina verdt 50 milliarder euro. Militæranalytiker Puck Nielsen er tydelig på at det er militærutstyr Ukraina trenger.

– Ukrainerne er meget presset. Det ser vi ved at russerne smått vinner terreng. For noen måneder siden hadde ukrainerne overtaket, men nå skyter russerne fire til fem ganger så mange skudd som ukrainerne på grunn av manglende ammunisjon, sier han.