Den amerikanske marinen ikke klar for krig med Russland eller Kina, ifølge rapport

Den amerikanske marinen følger med på monitorer.
Den amerikanske marinen følger med på monitorer. Foto: Derek Gatopoulos / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken skal være at fiendene er bedre rustet til å vinne cyber- og informasjonskrigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny nedslående rapport hevder at den amerikanske marinen ikke er tilstrekkelig forberedt på hvordan en kommende maritim hybridkrig vil se ut.

Det skriver britiske Mirror . Rapporten er publisert i det amerikanske Naval Institute sitt månedlige tidsskrift, Proceedings.

Når toppen i 2026

Rapporten hevder at marinen mangler et «vedtatt strategisk, operativt og taktisk syn» på hvordan en krig i det maritime domenet vil se ut i løpet av de neste fem til ti årene».

Forfatterne drar særlig frem informasjonskappløpet som avgjørende, et kappløp som ventes å toppe seg allerede i 2026.

«Den russiske invasjonen av Ukraina og Hamas-terrorangrepene i Israel understreker at operative planleggere må forberede seg på informasjonsangrep fra statlige aktører så vel som ikke-statlige organisasjoner og sivile», står det i rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Denne skal bane vei for ukrainske styrker

En informasjonskrigføring i det maritime domenet vil inkludere rom-, nettverks- og cyberoperasjoner; elektromagnetisk krigføring og manøvrer i det elektromagnetiske spekteret som direkte påvirker flåteoperasjoner og planlegging, står det i rapporten.

Dette menes det videre at den amerikanske marinen, «enten på grunn av konkurrerende prioriteringer eller en ufullstendig vurdering» ikke fullt ut har omfavnet.

Til sammenligning har Kina planlagt og gjennomført en global kampanje på informasjonsområdet siden midten av 1990-tallet, står det i rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«I dag kan Kina bruke sin økende kontroll over cyberspace-teknologiens økosystem – fra undersjøiske kabelsystemer til satellittkonstellasjoner – sammen med sin kontroll over programvareplattformer og informasjonsforsyningskjeder og økende dominans i algoritmedrevne forbruker- og medieplattformer for å endre krigens karakter til sin fordel».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Henger etter i den «kalde krigen»

Videre tegner rapporten et scenario hvor hvis en fullskala krig bryter ut i 2026, kan det enten gå «veldig dårlig eller dårlig».

I det «veldig dårlige» scenarioet antydes det at USA henger etter sine konkurrenter i den pågående «kalde krigen» med Russland og Kina.

I det verste tilfellet tegnet i rapporten hevdes det at det amerikanske folket i tiåret før 2026 har blitt utsatt for gjentakende manipulasjon. Dette kan til og med føre til at enkelte deltar i en konflikt mot USA.

I dette scenarioet antas det at marinen vil lide enorme tap, før den tilpasser teknologien og kan konkurrere mot fiendene.

Det finnes allerede en egen cyberavdeling i marinen, men ifølge rapporten er den langt i fra god nok, og vil ikke se mye annerledes ut enn de gjør i dag i 2026, med mindre «store investeringer gjøres raskt».