FN: Gaza er nesten helt uten tilgang til rent vann

Artikkelen fortsetter under annonsen

Israel fortsetter av å nekte innførsel av sårt tiltrengte varer til Gaza, der levekårene er avskyelige, sier FNs nødhjelpssjef til Sikkerhetsrådet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FN anslår nå at rundt 75 prosent av Gazastripens over 2,2 millioner innbyggere er drevet på flukt, over halvparten av dem til Rafah.

– Deres levekår er avskyelige og forverres hver dag, sa nødhjelpskoordinator Martin Griffiths til FNs sikkerhetsråd onsdag.

– Kraftig regn oversvømmer de provisoriske teltleirene og tvinger barn, foreldre og eldre til å sove i gjørma, fortsatte han.

Befolkningen sulter i hjel

Griffiths advarer om at rent vann er nesten helt utilgjengelig og sykdommer som vanligvis kan forebygges, er utbredt.

– Fortsatt nektes vi hyppig av Israel å innføre sårt tiltrengte varer til Gaza, av årsaker som er uklare, inkonsekvente og ofte uspesifiserte, sier FN-toppen.
Samtidig er muligheten til å levere nødhjelp til befolkningen, fortsatt langt verre enn «grovt utilstrekkelig», ifølge Griffiths.

FN har per i dag nærmest ingen tilgang til Khan Younis, Midt-Gaza og Nord-Gaza.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens helseorganisasjon advarer om at befolkningen er i ferd med å sulte i hjel.

Enorme ødeleggelser

Over 60 prosent av boligene på Gazastripen skal være ødelagt eller skadd, påpeker Griffiths.

Bare 14 av Gazas sykehus er i drift, og bare delvis. Mangelen på helsepersonell og medisinsk utstyr vedvarer ved sykehusene.

Samtidig fortsetter de harde kampene i området rundt sykehusene Nasser og Al-Amal i Khan Younis, der tusenvis av internt fordrevne palestinere har søkt tilflukt.

Kampene her har fortsatt å drive tusenvis på flukt til Rafah helt sør på Gazastripen, påpeker Griffiths. Byen ved grensa til Egypt huser nå over halvparten av befolkningen.