Leger sjokkert over sykehusdrap i Jenin

Artikkelen fortsetter under annonsen

Israelske soldater forkledd som leger og muslimske kvinner drepte tirsdag tre palestinere på et sykehus på Vestbredden. Leger Uten Grenser er rystet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De henrettet de tre mennene mens de sov på rommet. De henrettet dem med kaldt blod ved å skyte dem rett i hodet i rommet der de ble behandlet, sier direktør Niji Nazzal ved Ibn Sina-sykehuset til Reuters.

Lokale kilder opplyser at en av de drepte satt i rullestol fordi han var blitt lam etter et israelsk angrep i oktober. Han hadde siden fått behandling ved sykehuset.

Helsedepartementet på Vestbredden fordømmer drapene og ber verdenssamfunnet beskytte sykehusene i de okkuperte palestinske områdene. Helseminister Mai Alkaila kaller likvideringene for en krigsforbrytelse.

– Leger Uten Grenser er sjokkert over at mennesker er drept inne på et sykehus som skal være beskyttet av folkeretten, skriver organisasjonen i en uttalelse sendt til NTB.

Appell til FN

– Helseministeren ber FNs hovedforsamling, internasjonale institusjoner og menneskerettsorganisasjoner om å få en rask slutt på den daglige rekken av forbrytelser som okkupasjonsmakten begår mot vårt folk og helseinstitusjoner, heter det i en uttalelse fra departementet i Ramallah.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av de drepte var medlem av Hamas, mens de to andre var med i Islamsk hellig krig, ifølge palestinske kilder. Da de ble begravet tirsdag, var de svøpt i flaggene til de militante palestinske gruppene.

Leger Uten Grensers Morten Rostrup er også rystet.

– Dette er ikke-stridende soldater. Det er folkeretten veldig klar på – at når folk har lagt ned sine våpen og er pasienter, har de rett på helsehjelp, sier den norske legen og feltarbeideren til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det israelske militæret (IDF) hevder at mennene brukte Ibn Sina-sykehuset som skjulested, og at en av mennene planla et terrorangrep mot Israel. De to andre hevdes også å ha deltatt i angrep mot israelske soldater.

– Uten sidestykke

Ifølge sykehuskilder var de tre verken bevæpnet eller involvert i kamper da de ble drept. Alle befant seg på samme rom da soldatene trengte seg inn i sykehuset under dekke av å være sivile kvinner og helsepersonell tirsdag morgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Soldatene angrep også leger, sykepleiere og sykehusets sikkerhetsvakter, opplyser sykehusets talsmann, Tawfiq al-Shobaki. Han sier at det ikke ble løsnet skudd fra noen andre enn soldatene.

– Det som skjedde, er uten sidestykke. En likvidering inne på et sykehus har aldri skjedd før. Det har vært pågripelser og storminger, men aldri drap, sier han.

Et opptak fra et overvåkingskamera i en sykehuskorridor viser det som oppgis å være et titall soldater med skytevåpen, hvorav tre har på seg kvinneklær og to andre helseuniformer. Opptaket er delt på X/Twitter av Israels politiminister.

– Kan være krigsforbrytelse

Videoen, som er verifisert av Faktisk Verifiserbar, viser også at de bruker en barnevogn og en rullestol for å skjule sin identitet.

– Faktisk Verifiserbar mener overvåkingsvideoen med all sannsynlighet viser angrepet, og at både tid og sted stemmer med påstandene, ifølge verifiseringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jurist og menneskerettsekspert i Redd Barna, Mads Harlem, sier til VG at videoen kan vise krigsforbrytelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det å forkle seg som helsepersonell eller pasienter, som er grupper som har krav på beskyttelse, er strengt forbudt etter folkeretten. Det vil være en krigsforbrytelse som må undersøkes nærmere, sier Harlem til VG.

– Brukte lyddempere

Sykehusdirektøren bekrefter overfor nyhetsbyrået AFP at de israelske soldatene tok seg inn i sykehuset med skjult identitet. Han oppgir også at våpnene som ble brukt, var utstyrt med lyddempere.

– Operasjonen ble gjennomført på sykehusets rehabiliteringssenter der Basel Ghazawi fikk behandling, sier han.

Israel forsvarer militæroperasjonene på palestinske sykehus med at militante palestinere bruker dem som baser og skjulested, noe både palestinske myndigheter og helsepersonell avviser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Gaza har israelske soldater stormet flere sykehus og pågrepet de ansatte. Parallelt med krigen i den palestinske enklaven har Israel trappet opp militæroperasjonene på Vestbredden, ikke minst i Jenin, som regnes som en bastion for militante palestinske grupper.

366 drept på Vestbredden

Ifølge det palestinske helsedepartementet er 366 palestinere drept på Vestbredden siden Hamas og Islamsk hellig krig angrep Israel 7. oktober – et angrep der om lag 1140 mennesker ble drept, ifølge israelske myndigheter.

Samtidig har nesten 3000 palestinere blitt pågrepet, viser oversikten til israelske myndigheter.

Vestbredden og Øst-Jerusalem har vært okkupert av Israel siden seksdagerskrigen i 1967.

Sykehus er spesielt beskyttet i henhold til folkeretten. Å gjennomføre målrettede angrep på sykehus er forbudt. Det gjelder også pasienter som er under behandling.

– Om dette stemmer, så er det svært grovt. Beskyttelsen av sykehus står veldig sentralt i internasjonal humanitærrett, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til NRK basert på den foreløpige informasjonen om tirsdagens angrep.