Tidligere amerikansk admiral: – Vi må bygge flere krigsskip

Det kinesiske hangarskipet Liaoning under en øvelse i Stillehavet i 2018.
Det kinesiske hangarskipet Liaoning under en øvelse i Stillehavet i 2018. Foto: Stringer / Reuters / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA må bygge krigsskip raskere for å holde tritt med Kina, mener den tidligere admiralen James Stavridis. Samtidig tror han det er lenge til Kina kan hamle opp med den amerikanske marinen på havet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et radiointervju i helgen var den tidligere Nato-toppen og admiralen James Stavridis tydelig på at USA må produsere flere krigsskip raskere hvis landet skal kunne matche den kinesiske marinen

– Man trenger ikke å være nobelprisvinner i matematikk for å skjønne at antallet kinesiske skip kommer til å fortsette å vokse raskere enn oss, sier Stavridis ifølge Business Insider, som viser til radioprogrammet «The Cats Roundtable».

Her kan du lese mer om Kina!

I løpet av de siste årene har spenningen mellom USA og Kina bygd seg opp. Uenigheter om Taiwan og Sør-Kinahavet har ført til spissere retorikk på begge sider.

I flere tilfeller har amerikanske og kinesiske luft- og marinefartøy møtt på hverandre. Enkelte møter omtales som å ha vært av aggressiv karakter.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Den tidligere amerikanske admiralen James Stavridis. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB
Den tidligere amerikanske admiralen James Stavridis. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB

Pentagon-rapport: Kina blir større på havet

Hvert år deler det amerikanske forsvarsdepartementet, også kjent som Pentagon, sin årlige rapport om Kinas militære kapasiteter. I rapporten for 2023, som kom i oktober i fjor, påstås det at Kina ruster opp sine marinestyrker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge rapporten hadde Kina 370 overflateskip og ubåter i sin flåte i oktober. Et år tidligere var tallet 340. Å utvide den kinesiske flåten er sentral i Kinas presidenten Xi Jinping forsøk på å gjøre Kina til den dominerende makten i regionen militært sett, skrev nyhetsbyrået Reuters i forbindelse med lanseringen av rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina har nå verdens største militære marine.

– Vi har mye mer erfaring, men kvantitet har en kvalitet i seg selv. Vi må bygge flere krigsskip. Vi må se for oss en amerikanske marine med 350 skip, sier Stavridis.

Den tidligere admiralen tjenestegjorde som militær Nato-topp mellom 2009 og 2013. Han har også ledet en rekke amerikanske militærkommandoer.

I Pentagon-rapporten hevdes det også at Kina har mer enn 500 operative atomstridshoder i sitt arsenal og vil trolig ha over tusen stridshoder innen 2030.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Kinesisk jagerfly avskjærte amerikanerne: – Aggressivt

Har allierte i øst

I en annen rapport fra den amerikanske kommisjonen Strategic Posture Commission konkluderes det med at USA må forberede seg på å kunne krige mot Russland og Kina samtidig. Også denne rapporten ble gitt ut i høst.

I rapporten påpekes det at landet blant annet må ruste opp sine konvensjonelle styrker og styrke båndene til sine allierte.

USA har en rekke allierte i Stillehavsområdet. Dette påpekes av Stavridis som viser til land som Sør-Korea, Australia og Japan.

Tidligere i januar meldte Reuters om at USA og Japan skal se nærmere på en avtale som kan føre til at japanske verft kan utføre vedlikehold på amerikanske krigsskip. Bakgrunnen for dette oppgis som å være at flere skip kan være klare i asiatiske farvann om det skulle oppstå en konflikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kina følger med på hvilke skip som kommer inn og ut. Det er ingen hemmelighet, de vet hva som skjer, sa USAs ambassadør til Japan Rahm Emanuel under et møte med pressen tidligere i januar.

Ambassadøren påpekte at en slik løsning vil føre til at amerikanske verft kan fokusere på å bygge flere skip.

Tror ikke på krig

Til tross for anbefalinger og et stadig mer aggressivt Kina tror Stavridis at landet ikke kommer til å til å krige mot USA de nærmeste årene.

I romjula spådde den pensjonerte offiseren at det kan ta ti år før Kina vil være i stand til å utfordre USA.

– Selv om Kina bygger opp en enorm flåte, og selv om de opptrer svært aggressivt, er de ennå ikke klare til å samle alt de trenger for å ta opp kampen mot den amerikanske stillehavsflåten.