Toyota kaller tilbake 50.000 biler etter kollisjonspute-feil

Toyotas logo ses 13. september 2023 på North American International Auto Show i Detroit.
Toyotas logo ses 13. september 2023 på North American International Auto Show i Detroit. Foto: Paul Sancya / AP Photo / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Toyota ber eiere av 50.000 biler om å levere inn de til reparasjon etter funn av en alvorlig feil i kollisjonsputene, som i verste fall kan eksplodere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Feilen gjelder i enkelte 2003–2004 Corolla-modeller, 2003–2004 Corolla Matrix-modeller, and 2004–2005 RAV4-modeller med Takata-kollisjonsputer.

– Dersom kollisjonsputen utløses, er det sannsynlig at deler innvendig vil eksplodere og skyte ut skarpe metalldeler som kan forårsake død eller alvorlige skader på sjåfør eller passasjerer, skriver Toyota i en uttalelse.

Globalt er det registrert over 30 dødsfall, 26 av dem i USA, i tillegg til hundrevis av skader.

Bileierne bør kontakte en lokal bilforhandler som da vil ta seg av det praktiske rundt tauing og reparasjon, opplyser den japanske bilprodusenten.

Eierne bes om å sjekke nettstedet nhtsa.gov/recalls hvor man kan plotte inn ID-nummeret på kjøretøyet sitt for å se om det gjelder deres bil. Det er ikke kjent om noen av de 50.000 kjøretøyene befinner seg i Norge.

Flere andre bilprodusenter har tidligere måttet tilbakekalle biler med kollisjonsputer fra den japanske produsenten Takata, deriblant Ford, Tesla og Mercedes.