
Eksperter advarer Biden mot å angripe Iran direkte

Militæreksperter i USA advarer mot kraftige reaksjoner mot Iran etter angrepet som drepte tre amerikanske soldater i Jordan.
Ifølge USAs president, Joe Biden, var det «radikale iranskstøttede grupper» som sto bak angrepet.
– Vi samler fortsatt opplysninger om angrepet, men vi vet at det ble utført av radikale Iran-støttede militante grupper som opererte i Syria og Irak, sier han i en uttalelse. Der lover han også å sørge for at de som sto bak, blir holdt til ansvar.
Tidligere oberstløytnant og seniorforsker ved Defense Priorities, Daniel Davis, sa imidlertid i et intervju med Fox News søndag at det viktigste er å beskytte de sårbare styrkene i Midtøsten.
– Alle ønsker å slå til mot Iran, men vi må tenke klart og uten følelser slik at vi ikke gjør dette enda verre. Vi må eliminere hvem enn som gjorde dette, men vi må også fjerne troppen fra den sårbare situasjonen. Det er ikke i amerikansk interesse å se denne krigen eskalere. Det kan være hundrevis eller tusenvis av liv som går tapt i en krig som ingen trenger, sier han, ifølge Newsweek.
Se video: Ny video skal rekruttere russiske spioner
Nekter
En amerikansk tjenesteperson sier at 34 personer sjekkes for traumatisk hjerneskade som følge av droneangrepet. Det er uvisst om noen av disse også har andre skader, og hvordan tilstanden deres er.
Iran nekter på sin side for å ha noe med angrepet i Jordan å gjøre
– Iran hadde verken forbindelse til eller noe å gjøre med angrepet på den amerikanske utposten, skriver Irans FN-delegasjon i en uttalelse publisert av det statlige, iranske nyhetsbyrået Irna.
Amerikanske medier skriver at angrepet som drepte soldatene, skjedde på en utpost der amerikanske styrker er stasjonert i den nordøstlige delen av Jordan. Leiren omtales som Tower 22. Den ligger tett opptil den syriske grensen.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Ikke kjernen av regimet
– Det beste valget av en serie av dårlige muligheter er å slå til mot noe som er viktig for Iran, men som ikke angriper kjernen av regimet, sier den pensjonerte obersten, Cedric Leighton, til CNN.
Obersten trekker frem eksempler på mulige mål, blant annet å slå til mot de iranskstøttede gruppene i området.
Daniel Davis stilte spørsmål om plasseringen av styrkene i Midtøsten etter helgens angrep.
– Det er meningsløst å ha tropper spredt rundt i Irak og Syria, og nå også i Jordan, fordi de tjener ingen hensikt for den amerikanske hæren. De utgjør en strategisk sårbarhet. Våre tropper blir brukt som brikker som det er enkelt for disse Iran-støttede gruppene å treffe, og nå har det skjedd, sa Davis.
Han mener det første steget er å omgruppere styrkene der de er bedre beskyttet før man kan begynne å snakke om diplomati.
Leighton hevder imidlertid at mer dramatiske tiltak kan være en mulighet.
– Hvis det er en hemmelig hånd bak, og den avsløres som Teheran som kanskje kan ha styrt angrepet, så må de vurdere å gå hele veien for å sende en melding til Iran, avslutter Cedric Leighton.