FN-bygning angrepet i Khan Younis – ni drept og 75 såret

Rundt to tredeler av Gazas befolkning er fordrevet fra hjemmene sine og har dratt til grensebyen Rafah.
Rundt to tredeler av Gazas befolkning er fordrevet fra hjemmene sine og har dratt til grensebyen Rafah.  Foto: Fatima Shbair / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN-topp reagerer sterkt på at Israel onsdag angrep et tydelig merket FN-bygg med hundrevis av fordrevne palestinere i Khan Younis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nok en gang en åpenbar forakt for krigens grunnleggende regler, sier Philippe Lazzarini, lederen for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).

Minst ni personer ble drept og 75 såret, men Lazzarini mener at dødstallet kommer til å stige.

Bygningen ble onsdag rammet av artillerirunder avfyrt fra to israelske stridsvogner. Videoer på TV-kanalen Al Jazeera viser en kraftig brann og røyk som stiger opp av bygningen.

Bygget tilhører UNRWA, og ifølge Lazzarini var det tydelig merket med FN-logoen. FN hadde også delt koordinatene med Israel, det vil si den nøyaktige beliggenheten.

Lazzarini sier at så mange som 30.000 palestinere befant seg på stedet, mens UNRWAs leder på Gazastripen, Thomas White, har oppgitt at 800 mennesker befant seg inne i bygningen da de israelske soldatene gikk til angrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både UNRWA og Verdens helseorganisasjon (WHO) har i to dager forsøkt å nå bygningen, men området har vært sperret av.

– Trygg tilgang til og fra senteret har ikke vært mulig på to dager, folk er fanget, sier White.

Kamper ved sykehus

Bygningen skal også ha blitt angrepet tirsdag, og da ble minst seks fordrevne palestinere drept og mange flere såret, ifølge Lazzarini.

Onsdag raste det også kamper i nærheten av flere sykehus i den palestinske storbyen sør på Gazastripen.

Israel har bedt beboere om å forlate områder av byen, blant annet der hvor Nasser-sykehuset og flere andre helsebygg ligger. Ifølge FN bor det 88.000 palestinere i dette området, i tillegg til 425.000 som er blitt fordrevet av de israelske angrepene lenger nord i det palestinske området.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsearbeidere som jobber for Leger Uten Grenser på Nasser-sykehuset, fortalte tirsdag at angrepene nær sykehuset er så kraftige at bakken rister, og at det ikke er mulig å gjennomføre trygg evakuering av pasienter og ansatte fordi alle veier er blokkert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

To tredeler fordrevet på Gazastripen

Tall fra FN viser at 1,5 millioner mennesker, som er omtrent to tredeler av Gazas befolkning, bor tett i tett i flyktningleier i og rundt Rafah. Rafah ligger på grensen til Egypt, og selv der utsettes palestinerne for angrep fra israelske styrker.

Totalt har 1,7 millioner mennesker blitt fordrevet fra hjemme sine på Gazastripen siden oktober, ifølge UNRWA. De fleste har flyktet fra de nordlige områdene, der det meste av hjem, bygninger og infrastruktur er jevnet med jorden etter israelske angrep.

Bare fra tirsdag til onsdag er 210 palestinere drept, og det totale antall drepte palestinere siden oktober er nå 25.700, ifølge det palestinske helsedepartementet. FN er bekymret for at enda flere kommer til å dø som følge av sykdommer, og at en firedel av befolkningen står i fare for å sulte.