Dating:Mann saksøker 27 kvinner for ærekrenkelser på Facebook: – Psykopat

Den private Facebook-gruppen er en del av et større nettverk av sider der kvinner jevnlig deler informasjon om negative datingopplevelser de har hatt i sine respektive byer, og ber om råd om «røde flagg».
Den private Facebook-gruppen er en del av et større nettverk av sider der kvinner jevnlig deler informasjon om negative datingopplevelser de har hatt i sine respektive byer, og ber om råd om «røde flagg». Foto: Facebook
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere lignende grupper finnes også i Norge. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

En mann fra Chicago i USA saksøker 27 kvinner, én mann og flere sosiale medier på grunn av negative innlegg om ham på Facebook-gruppen «Are We Dating the Same Guy».

I et søksmålet, hevder mannen at han blant annet har blitt utsatt for ærekrenkelser, doxxing og krenkelse av personvernet.

Doxxing er offentliggjøring av personlig informasjon om et individ eller en organisasjon, vanligvis gjennom internett. Metoder som benyttes til å tilegne seg slik informasjon omfatter å søke i offentlig tilgjengelige databaser og sosiale medier, nettsider, hacking, og manipulasjon.

Mannen krever en erstatning på over 75.000 dollar og påbud om å hindre de saksøkte i å fortsette å publisere uttalelser om han i Facebook-siden «Are We Dating the Same Guy?»

Den aktuelle Facebook-gruppen er en del av et nettverk av lignende grupper der brukerne kan diskutere datingopplevelser med menn i lokalmiljøet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Dette sto ikke i manus

– Vondt og kjipt

Lignende grupper eksisterer også i Norge. Nettavisen har tidligere skrevet om fenomenet og fant fire lignende grupper med mellom 2000 og 8000 medlemmer hver.

Avisen har vært i kontakt med en mann som har fått personopplysninger publisert på Facebook.

I tillegg til et bilde, er fornavnet, alderen og byen han bor i publisert.

– Jeg er veldig restriktiv når det kommer til hva jeg publiserer på Internett, fordi jobben min krever det. Jeg skjønner at man er gira på å finne ut mer om noen man møter på Tinder, men dette føltes litt vondt og kjipt, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Datatilsynet sier at slike lukkede grupper har eksistert lenge og at de opererer innenfor en gråsone.

– Når en nettgruppe er fasilitert og har så mange medlemmer, kan den sees på som offentlig. Hvert tilfelle må vurderes konkret, men når et bilde gjøres tilgjengelig for et større antall personer, vil hovedregelen være at personvernregelverket gjelder, sier kommunikasjons­direktør Janne Stang Dahl i Datatilsynet til Nettavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun legger til at reglene er klare på at man skal kunne samtykke til publisering av personopplysninger og bilder av seg selv.

Ifølge Dahl har man rett til å få bilder og informasjon om seg selv fjernet og hun anbefaler og politianmelde om tilfeller oppleves som grovt krenkende.

Beskrevet som psykopat

Ifølge søksmålet beskrev «Are We Dating the Same Guy» seg selv som en gruppe som skulle beskytte kvinner mot «giftige menn».

Undergruppen i Chicago , som har mer enn 80.000 medlemmer, beskriver nå seg selv som en gruppe som beskytter kvinner og «ikke dømmer menn», skriver Business Insider.

I søksmålet hevder mannen at tusenvis av menn har blitt «potensielt ærekrenket», noen uten å vite at de er gjenstand for nedsettende innlegg, og legger til at det ikke finnes noen faktasjekk av brukernes uttalelser.

I mannens tilfelle sier han i søksmålet at en kvinne han hadde sex med samtykke, la ut et bilde av ham på gruppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som svar på innlegget skrev flere kvinner at han var en «psykopat» og «veldig klengete», og en av dem beskyldte ham for å ha «ghostet» henne etter at de hadde ligget med hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen krever rettssak med jury og hevder at innlegget og de påfølgende kommentarene påførte ham ydmykelse, emosjonelle lidelser og skade på omdømmet, og at det resulterte i uspesifisert tap av inntekter.

I søksmålet navngis også flere avdelinger i Facebook som saksøkte, og selskapet beskyldes for å tjene penger på å annonsere på sider med ærekrenkende og fornærmende innhold.

I fjor skrev magasinet Vice om utfordringene til slike grupper, og bemerket at selv om gruppene hadde som mål å «sikre» kvinners sikkerhet, er folk ofte ikke i stand til å forsvare seg selv, og kvinner bekrefter ikke alltid historiene sine.