Nord-Korea hevder å ha testet undervanns-atomvåpen

Nord-Korea hevder å ha testet et undervanns-atomvåpen. Spenningen har økt mellom regimet til Kim Jong-un og Sør-Korea de siste månedene. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB
Nord-Korea hevder å ha testet et undervanns-atomvåpen. Spenningen har økt mellom regimet til Kim Jong-un og Sør-Korea de siste månedene. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea har testet et undervanns-atomvåpen, ifølge landets statlige nyhetsbyrå KCNA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Testen skjedde som protest på Sør-Korea, USA og Japans felles militærøvelse denne uka, der et amerikansk, atomdrevet hangarskip deltok, melder KCNA.

Øvelsene er en alvorlig trussel mot Nord-Korea, som derfor «gjennomførte en viktig test av sitt undervanns-atomvåpensystem «Haeil-5-23», som er under utvikling», siteres landets forsvarsdepartement på av KCNA. Testen fant angivelig sted i Japanhavet.

Tidlig i fjor hevdet nordkoreanerne å ha gjennomført flere tester av det de kalte en undervanns-atomangrepsdrone, en annen versjon av Haeil, som betyr «tsunami» på koreansk. Videre het det at den kunne utløse en «radioaktiv tsunami».

Analytikere har sådd tvil rundt om nordkoreanerne faktisk har et slikt våpen. Nordkoreanerne har ikke oppgitt noen dato for den angivelige testen.

Øvelsene Sør-Korea, USA og Japan gjennomførte denne uka, var som svar på Nord-Korea oppskyting av en hypersonisk rakett i helga, ifølge de tre landene. I tillegg til det amerikanske hangarskipet USS Carl Vinson, sendte de tre landene ni krigsskip.

Det allerede spente forholdet mellom de to koreanske nabolandene har blitt ytterligere forverret de siste månedene. Begge parter har skrotet avtaler om nedtrapping, styrker grensesikkerheten og gjennomført øvelser ved grensa.