Venter flere angrep fra Ukraina

Den russiske byen Belgorod har blitt angrepet av Ukraina flere ganger.
Den russiske byen Belgorod har blitt angrepet av Ukraina flere ganger.  Foto: AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er viktig for Ukraina å ikke frede krigsmål på russisk juridisk jord, mener ekspert. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

30. desember ble den russiske byen Belgorod angrepet av Ukraina . Byen ligger like ved grensa til Ukraina, og 25 personer skal ha blitt drept i angrepet. Det er det dødeligste angrepet på sivile i Russland siden krigen startet i februar 2022, skriver NTB.

Torsdag i forrige uke ble Belgorod utsatt for en ny runde med ukrainske angrep.

Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, tror Ukraina vil fortsette med angrep på russisk jord.

– Det er viktig for Ukraina å ikke frede krigsmål på russisk juridisk jord. Det ville vært uklokt og gitt Moskva en uforholdsmessig fordel. Mye av angrepene har svekket russiske forsyninger og flyvåpen, sier Røseth til ABC Nyheter.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

Se video: Skal vise russisk 16-åring som saboterer

– Vil nok prøve å sabotere

Likevel tror Røseth at Ukraina vil prioritere angrep på Krim fremover.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ukraina nå ser ut til å få flere langtrekkende missiler fra Storbritannia og kanskje andre. Med å true Krim kan Ukraina få fordeler som kompenserer for mindre russisk fremdrift langs frontlinjen.

Palle Ydstebø, hovedlærer ved seksjon for landmakt ved Krigsskolen, tror også på flere ukrainske angrep.

– De vil sannsynligvis angripe mål som svekker russisk kampkraft i Ukraina, som logistikk og kommunikasjonslinjer, spesielt jernbaner. I tillegg vil de nok prøve å sabotere Russlands muligheter til å angripe med raketter og droner, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tror ikke Ukraina har kapasitet

Men ekspertene er delte i synet på fremtidige ukrainske angrep. Tormod Heier, professor i militær strategi og operasjoner ved Forsvarets høgskole, tror ikke de ukrainske styrkene har kapasitet til å fortsette med omfattende angrep som i Belgorod over lengre tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En slik strategi vil i så fall risikere å gå på bekostning av andre og kanskje viktigere mål; transportårer, våpenlagre og kommandoplasser som det er viktig å angripe for å stagge de russiske styrkene som daglig gnager ned den ukrainske forsvarsevnen, sier Heier til ABC Nyheter.

– Angrep mot russiske sivilsamfunn på den andre siden av grensen blir sånt sett ikke like viktig, selv om slike angrep også kommuniserer ukrainsk styrke, stamina og evne til gjengjeldelse, legger Heier til.