Ekspert om angrepene i Jemen: Ikke helt risikofritt

Et amerikansk kampfly tar av fra et hangarskip. Ifølge Reuters er bildet tatt i forbindelse med militære operasjoner mot houthi-mål i Jemen natt til fredag.
Et amerikansk kampfly tar av fra et hangarskip. Ifølge Reuters er bildet tatt i forbindelse med militære operasjoner mot houthi-mål i Jemen natt til fredag. Foto: US sentralkommando / X / Reuters / NTB

– Houthi-bevegelsen har luftvernsystemer tilgjengelig

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til fredag angrep amerikanske og britiske styrker houthi-kontrollerte områder i Jemen. Ifølge amerikanske myndigheter har det blant annet blitt benyttet Tomahawk-missiler avfyrt fra krigsskip og kampfly i angrepene.

Fredag formiddag ble det meldt om at flere fra houthi-militsen ble drept i nattens angrep. Gjengjeldelse er lovet fra militsens side.

Hvilken risiko tok mannskapene?

Ifølge BBC tok britiske kampfly av fra baser på Kypros for å angripe mål i houthi-kontrollerte områder i Jemen. USA har delt bilder av amerikanske fly tilhørende den amerikanske marinen ta av fra hangarskip.

På spørsmål om hvilke risikoer mannskapene om bord på kampflyene kan ha tatt sier førsteamanuensis Lars Peder Haga ved Luftkrigsskolen følgende til ABC Nyheter.

– Houthi-bevegelsen har luftvernsystemer tilgjengelig, noe arvet sovjetisk materiell, noe som er improvisert fra luft-til-luftvåpen, og muligens systemer smuglet inn fra Iran de senere årene, sier Haga.

– Det er nok ikke de aller vanskeligste og farligste systemene å ha med å gjøre, og jeg regner med at koalisjonen har brukbar oversikt over hva som finnes hvor og minimerer risiko så godt de kan. Helt risikofritt har det allikevel ikke vært – houthiene har overrasket før med hva de får til.

Se video: Ny video viser nattens angrep

Barth Eide bekymret

De britisk-amerikanske angrepene kommer etter at houthi-bevegelsen i flere uker har skapt uro i Rødehavet og angrepet skipstrafikk som går gjennom området. Grunnlaget for situasjonen er krigen på Gaza. Houthiene vil ønsker å ramme skip som har koblinger til Israel.

Fredag morgen uttrykte Norges utenriksminister Espen Barth Eide bekymring for situasjonen i Midtøsten. Han sier at Norge ikke vil trekkes direkte inn om det skulle oppstå en storkrig i regionen.

Flere land og aktører, deriblant Irak, Iran, Hizbollah i Libanon, fordømmer nattens hendelser og anklager Vesten for å trappe opp konflikten i Midtøsten. Iran støtter houthi-militsen.