
Rødehavet: Tidligere admiral mener USA må være mer aggressiv i sin respons

Samtidig advarer han om at slike grep kan øke spenningen i regionen.
Den tidligere amerikanske admiralen og Nato-toppen James Stavridis mener Joe Bidens administrasjon må være «mer aggressiv» i møte med Houthi-militsen. Han sier militære operasjoner på land kan bli nødvendig.
– Jeg tror Det hvite hus kommer til å bli nødt til å reagere mer aggressivt mot houthiene på land. Det betyr å gå etter en iransk stedfortreder, noe som kommer til å øke spenningen, sier Stavridis i en MSNBC-sending, ifølge Newsweek.
Den Iran-støttede Houthi-militsen har de siste ukene og månedene angrepet en rekke sivile handelsfartøy i Rødehavet. Bakgrunnen for angrepene er krigen mellom Israel og Hamas.
– For å få militsens oppmerksomhet, såvel som Teheran sin, kreves det at infrastruktur på land angripes, sier Stavridis som viser til drivstoffdepoter, kaier og utskytningsplattformer.
Se video: Soldater suspendert etter dette
Missiler, droner og amerikanske helikoptre
Houthi-militsen har blant annet benyttet seg av missiler, raketter og droner i angrepene mot skipstrafikken. I romjula ble det klart at halvparten av alle handelsskip som skulle gjennom området la om kursen i frykt for angrep, og seilet rundt sørspissen av Afrika istedenfor.
USA og flere andre land har utplassert militære skip Rødehavet. I løpet av de siste månedene har krigsskip blant annet skutt ned missiler og raketter. Nyttårsaften angrep helikoptre fra den amerikanske marinen flere båter som skal ha blitt benyttet i angrep mot skipstrafikken.
På tampen av fjoråret hevdet Biden-administrasjonen at Iran har vært «dypt involvert» i planlegging av Houthi-angrep i Rødehavet. Angrepene hadde ikke vært mulig å gjennomføre uten Irans hjelp, mener USA.
(Artikkelen fortsetter under bildet).

Advarsel: – Vi krever umiddelbar stans
Tidligere denne uken advarte USA og tolv andre land Houthi-militsen om at flere angrep vil føre til konsekvenser.
– Vi krever umiddelbar stans i disse ulovlige angrepene og løslatelse av ulovlig tilbakeholdte fartøyer og besetninger. Houthi-opprørerne må bære ansvaret dersom de fortsetter å true menneskeliv, den globale økonomien og den frie handelen i regionen, heter det i en felles uttalelse ifølge Newsweek.
I tillegg til USA stiller Australia, Bahrain, Belgia, Canada, Danmark, Italia, Japan, Nederland, New Zealand, Singapore, Storbritannia og Tyskland seg bak uttalelsen.
Bare timer etter at advarselen hadde blitt gitt forsøkte Houthi-opprørerne seg på et nytt angrep med en sjødrone. Dronen kom seg innenfor en radius på et par-tre kilometer fra den amerikanske marinen og annen skipsfart før den detonerte, skriver NTB.