Overveldende flertall i FNs hovedforsamling for våpenhvile i Gaza

Palestinere leter i ruinene av bygninger som er ødelagt i israelske angrep i Rafah sør på Gazastripen tirsdag. Foto: Fatima Shbair / AP / NTB
Palestinere leter i ruinene av bygninger som er ødelagt i israelske angrep i Rafah sør på Gazastripen tirsdag. Foto: Fatima Shbair / AP / NTB

FNs hovedforsamling har med et stort flertall vedtatt å kreve en umiddelbar humanitær våpenhvile mellom Israel og Hamas på Gazastripen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kravet ble vedtatt med 153 stemmer for og ti stemmer mot, mens 23 land avsto fra å stemme.

– FN-resolusjonen om en umiddelbar våpenhvile i Gaza har Norges fulle støtte. Det er positivt at et flertall av FNs medlemsland i dag stemte for resolusjonen om en umiddelbar våpenhvile i Gaza, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i en pressemelding.

Norge var blant landene som stemte for resolusjonen.

I tillegg til den umiddelbare våpenhvilen krever også hovedforsamlingen at gislene som Hamas tok i forbindelse med terrorangrepet mot Israel 7. oktober, blir sluppet fri.

USA stemte mot

Blant landene som stemte mot kravet, var USA og Israel. USAs FN-ambassadør uttalte før avstemmingen at en våpenhvile i beste fall ville være midlertidig, og i verste fall ville være farlig.

– Flere europeiske land stemte for dagens resolusjon om en humanitær våpenhvile enn ved forrige avstemming 27. oktober. Dette er positivt. Men i lys av den katastrofale situasjonen i Gaza skulle vi ønske at enda flere land stemte for, sier Eide.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap). Foto: Emilie Holtet / NTB
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap). Foto: Emilie Holtet / NTB

Hovedforsamlingen vedtok også i oktober en resolusjon med krav om øyeblikkelig våpenhvile i Gaza, og Norge var da blant de 121 landene som stemte for denne.

Ikke bindende

Resolusjoner vedtatt i hovedforsamlingen er ikke bindende, slik Sikkerhetsrådets resolusjoner er.

I forrige uke la USA ned veto mot en resolusjon i Sikkerhetsrådet som var langt på vei identisk med den som nå er vedtatt i hovedforsamlingen.

Selv om hovedforsamlingen derfor ikke kan innføre straffetiltak når pålegg ikke etterleves, er resolusjonene likevel et tydelig uttrykk for verdenssamfunnets syn og tillegges derfor en viss politisk vekt.