Barth Eide: Tragisk at Sikkerhetsrådet ikke blir enige om en humanitær våpenhvile

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) fortviler etter at en resolusjon i Sikkerhetsrådet som tok til orde for våpenhvile i Gaza, ble blokkert av USA.
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) fortviler etter at en resolusjon i Sikkerhetsrådet som tok til orde for våpenhvile i Gaza, ble blokkert av USA. Foto: Emilie Holtet / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA blokkerte fredag en resolusjon i FNs sikkerhetsråd som tok til orde for umiddelbar våpenhvile i Gaza. Utenriksministeren omtaler utviklingen som «tragisk».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er tragisk at Sikkerhetsrådet ikke klarer å bli enige om en humanitær våpenhvile, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til NTB.

13 av de 15 medlemmene i Sikkerhetsrådet stemte for forslaget. Foruten USAs veto avsto Storbritannia fra å stemme.

– Norge har gitt vår fulle støtte til denne resolusjonen om en umiddelbar våpenhvile i Gaza. Budskapet er svært alvorlig og gjenspeiler den katastrofale humanitære situasjonen i Gaza, sier Eide.

Her kan du lese mer om krigen mellom Israel og Hamas!

Han påpeker at Sikkerhetsrådet møttes fredag etter at generalsekretær António Guterres tok i bruk artikkel 99 i FN-pakten, som kan brukes da generalsekretæren anser internasjonal fred og sikkerhet for å være truet. Eide omtaler det som et «diplomatisk nødsignal fra FNs øverste leder».

– Det mener Norge at Sikkerhetsrådet og verdenssamfunnet burde ta på det aller største alvor. Saken vil nå gå videre til hovedforsamlingen for avstemming i løpet av neste uke. Der skal også Norge delta, sier Eide.

– Oppfordringen til det internasjonale samfunn er klar: Vi har et ansvar for å gjøre alt i vår makt for å hindre videre eskalering, legger han til.