Ukrainsk offiser: Russland bruker glidebomber for å hindre tap av helikoptre

Den ukrainske obersten hevder Russland blant annet benytter seg av kampflyet Su-34 til å slippe glidebomber mot ukrainske stillinger.
Den ukrainske obersten hevder Russland blant annet benytter seg av kampflyet Su-34 til å slippe glidebomber mot ukrainske stillinger. Foto: Vitaly Timkiv / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainsk luftvern skaper utfordringer for den russiske krigsmaskinen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland gjør endringer i lufta. Det hevder den ukrainske obersten Oleksandr Sjtupun, som er talsperson for den ukrainske militæravdelingen Tavrijsk-gruppen.

Her kan du lese mer om krigen i Ukraina!

Ifølge den amerikanske tenketanken Institute for the Study of War (ISW) sier obersten at Russland i større grad enn tidligere må ty til glidebomber. Årsaken er ifølge oberst Sjtupun at ukrainsk luftvern skyter ned russiske angrepshelikoptre så fort de er innenfor rekkevidde.

Bak frontlinjen

I motsetning til tradisjonelle bomber som faller mer eller mindre rett ned, er glidebomben utstyrt med finner som gjør så bomben kan gli over større avstander.

Ifølge Tavrijsk-gruppen benytter Russland seg av kampfly av typene Su-35 og Su-34 for å slippe bombene 50 til 70 kilometer bak frontlinjen, skriver ISW.

Bombene flyr deretter over fronten for å treffe de utpekte målene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Deler sjeldne bilder

Effektiv bruk av helikoptre

Russiske styrker benyttet seg av helikoptre som et effektivt middel mot den ukrainske motoffensiven i fylket Zaporizjzja i sommer. I midten av august ble flere russiske kamphelikoptre av typen Ka-52 skutt ned i området.

Ifølge ISW støtter sommerens hendelser oberst Sjtupuns påstand om at Russland nå i større benytter seg av glidebomber.