Russiske soldater åpner opp: – Et mareritt

Ukrainske styrker fyrer løs mot russiske styrker. Dette bildet er tatt tidlig i november. Soldatene benytter seg av en panservernvåpen av typen SPG-9.
Ukrainske styrker fyrer løs mot russiske styrker. Dette bildet er tatt tidlig i november. Soldatene benytter seg av en panservernvåpen av typen SPG-9. Foto: Serhii Nuzhnenko / Radio Free Europe/Radio Liberty / Reuters / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av de siste ukene har Russland og Ukraina kjempet om byen Avdijivka. Det har kostet. Nå åpner russiske soldater opp om kampene, og hvordan de endte opp ved fronten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainske myndigheter hevder at 931 russere ble drept eller såret i krigen i Ukraina hver dag i november. Dette er trolig det høyeste antallet så langt i løpet av krigen, melder Storbritannias forsvarsdepartement.

Overfor Wall Street Journal (WSJ) forteller russiske krigsfanger om grusomhetene de har vært gjennom. For dem er fangenskapet en lettelse.

Her kan du lese mer om krigen i Ukraina!

Levde i et mareritt

Det er i en garasje et sted i det østlige Ukraina WSJ møter de utslitte russerne. En av dem, en mann kalt Sergej, sier han vervet seg til den russiske hæren i oktober på grunn av penger. Tidligere var han industriarbeider i byen Perm nær Uralfjellene. Da tjente han 30.000 rubler i månedene.

Hæren lovte ham 100.000.

Sergej trodde han skulle kjøre lastebil bak frontlinjen. Før han visste ordet av det befant han seg ved Avdijivka, som har fungert som et episenter for den blodige krigen i det siste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var et mareritt, sier han til avisa.

Se video: – Dette er hvordan helvete ser ut

Avdelingen hans ble beordret til å angripe ukrainske stillinger nord for byen. Angrepet feilet da ukrainerne satte inn panservogner mot Sergej og hans medsoldater. De trakk seg tilbake samtidig som døde soldater ble liggende igjen på de gjørmete slettene.

Sergej ble skadet, men ble likevel sendt tilbake til fronten. Sent i november ble Sergej tatt til fange av ukrainske styrker etter å ha gått seg bort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

WSJ skriver at de ukrainske styrkene lar russiske krigsfanger ringe hjem. Sergejs familie har ikke sett noe til pengene han ble lovet da han vervet seg.

Store tap

Ifølge en gransking det uavhengige russiske mediet Mediazona og BBC står bak er rundt 35.000 russiske soldater drept i krigen i Ukraina. Det reelle tallet er sannsynligvis langt høyere, men det finnes ingen troverdig offisiell statistikk på tapstallene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De rundt 35.000 dødsfallene har blitt bekreftet ved hjelp av åpne kilder. Tallet ventes å øke som følge av kampene rundt Avdijivka.

– Vi venter å kunne se dødsfallene fra kampene rundt Avdijivka i løpet av de kommende månedene, skrev Mediazona for halvannen uke siden.

I slutten av oktober meldte den amerikanske forskningsgruppen og tenketanken Institute for the Study of War (ISW) at Russland mistet minst 109 stridsvogner og panserkjøretøy på ti dager. ISW skrev da at tapene trolig ville redusere Russlands offensive evne på sikt.

Antallet menneskeliv som skal ha gått tapt er usikkert.

I slutten av november hevdet Ukraina at Russland skal ha tapt 81 stridsvogner på syv dager. Tapene skal Russland ha tatt mellom 20. og 26. november i området rundt Avdijivka som ligger i fylket Donetsk.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Ødeleggelser i Avdijivka tidlig i november. Foto: Serhij Nuzhnenko / Radio Free Europe / Radio Liberty / Reuters / NTB
Ødeleggelser i Avdijivka tidlig i november. Foto: Serhij Nuzhnenko / Radio Free Europe / Radio Liberty / Reuters / NTB

– Jeg tenkte at dette er slutten

En annen krigsfange, Pavel, ble innkalt til tjeneste i den russiske hæren sent i 2022, etter at Putin ga den første ordren om en større mobilisering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pavel, som jobbet som maskinist et sted i Sibir, sier han enten måtte godta skjebnen og bli sendt til Ukraina, eller ta til takke med med bøter og fengsel.

Han tilbrakte mange måneder bak fronten i det nordøstlige Ukraina. Strid så han lite til, men de ukrainske dronene som surret over hodene på dem om natten skremte ham.

I høst ble Pavel og resten av enheten hans sendt til Avdijivka. De var nå angrepsstyrker og ble beordret til å ta skyttergraver fra ukrainerne nord for byen. Overfor WSJ sier han at mange av kjøretøyene de hadde med seg ble ødelagt av ukrainsk artilleri før de nådde skyttergravene, som de klarte å ta.

Se video: Ukraina deler «bevis» på dødelig verdensrekord

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skyttergravene var nå i russisk besittelse, men Pavels enhet tok enda flere tap for de ble avløst av nye russiske styrker.

– Kapteinen sa at vi klarte å nå målet, men hvordan kan du si det når bare 35 av 100 mann kom tilbake?

Under et annet oppdrag ble Pavel og det som var igjen av troppen hans sendt tilbake til området de hadde angrepet skyttergravene gjennom. Han gikk seg bort og møtte på ukrainske styrker.

– Jeg tenkte at dette er slutten. Vi la oss på bakken og ropte 'ikke skyt', sier Pavel, som legger til at han og de andre ble omtalt som heldige av ukrainerne.

De hadde nettopp gått gjennom et minefelt.

Trente i «sovjetstil»

Både Pavel og Sergej forteller om mangelfull trening i forkant av møtet med slagmarken i Ukraina. Sistnevnte sier at treningen blant annet bestod av å plukke opp pinner og andre enkle gjøremål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pavel sier at den «taktiske» opplæringen han mottok var å storme fiendtlige stillinger over er jorde. Han sammenligner det hele med å løpe mot fienden og rope «for Stalin», slik som mange sovjetiske soldater måtte gjøre under andre verdenskrig.

Gjennom krigens gang har det flere ganger blitt rapportert om mangelfull trening av russiske soldater. Samtidig mottar mange ukrainske soldater trening av profesjonelle soldater rundt omkring i Europa.