Russlands befolkning stuper – soldater dør i hopetall: Putin ber kvinner føde flere barn

President Vladimir Putin poserer sammen med kvinner kledd i historiske røde armé-uniformer under markeringen av 75-årsjubileet for slaget ved Stalingrad i den sørrussiske byen Volgograd, 2. februar. , 2018.
President Vladimir Putin poserer sammen med kvinner kledd i historiske røde armé-uniformer under markeringen av 75-årsjubileet for slaget ved Stalingrad i den sørrussiske byen Volgograd, 2. februar. , 2018. Foto: Alexei Druzhinin / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Husk at i russiske familier hadde våre bestemødre og oldemødre både syv og åtte barn. La oss bevare og gjenopplive disse tradisjonene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ordene falt da Vladimir Putin talte til Verdens russiske folkeråd i Moskva tidligere denne uken, skriver blant annet Daily Mail og NDTV.com.

Putin selv antas å ha minst seks barn, med tre forskjellige kvinner, selv om han bare offentlig innrømmer å ha to døtre.

Strenge abortregler og forverret økonomi

Den demografiske utviklingen i Russland er katastrofal. Fødselsraten er blant de laveste i Europa og i verden for øvrig. Folketallet stuper, og de neste årene vil den negative befolkningsutviklingen eskalere.

Den russiske fødselsraten ligger i dag på 1,5 fødsler per kvinne, noe som er lavere enn frekvensen på 2,1 som kreves for å opprettholde befolkningen. Strenge abortregler og forverret økonomi ligger trolig bak den synkende fødselsraten, ifølge eksperter.

Putin er villig til å ofre mye russisk blod

Russiske kvinner har så langt ikke sett noen grunn til å etterleve Putins ønsker. Selv om de kanskje skulle ønske seg flere barn, er det mange faktorer som har fått befolkningsveksten til å bråbremse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med en fullskala krig mot broderfolket i Ukraina, dør russiske menn i stor skala. Titusenvis av soldater har mistet livet, mens to-tre ganger så mange er skadet. Putin er villig til å ofre mye russisk blod for å oppnå sin imperialistiske drøm om et Stor-Russland. Men prisen betales med innbyggernes eget blod og skaper frykt.

(Artikkelen fortsetter under video)

Video: Putin latterliggjøres etter dette

– Russiske kvinner bør få åtte eller enda flere barn

Nå bønnfaller samme mann landets kvinner om å trosse krigsfrykt, vestlige sanksjoner og svekkede levekår, og satse på familieforøkelse. Spørsmålet er om Putins bønner vil bli hørt. Foreløpig er det ingenting som tyder på det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Russiske kvinner bør få åtte eller enda flere barn, oppfordrer Vladimir Putin.

Ifølge det britiske forsvarsdepartementet har antall døde russiske soldater i Ukraina sannsynligvis passert 300.000, skriver The Independent. Invasjonen har også ført til at anslagsvis 820.000-920.000 mennesker har flyktet fra Russland, ifølge den uavhengige politiske gruppen Re:Russia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å ha mange barn, en stor familie, bør bli en norm

I sin tale, som ble formidlet via en videolink, sa Putin at det er umulig å løse Russlands katastrofale demografiske problemer med mer penger, ytelser og sosiale utbetalinger.

– Å ha mange barn, en stor familie, bør bli en norm, en livsstil for alle folkene i Russland. En familie er ikke bare grunnlaget for stat og samfunn, det er et åndelig fenomen, kilden til moral, sa Putin i talen.

Russlands befolkning skal ha falt med over en halv million innbyggere bare i løpet av det første året av Russlands aggresjonskrig. Den massive nedgangen i fødselsraten, kombinert med skyhøye dødstall, er oppskriften på demografisk kollaps.

«Militariseringen av livet i Russland oppmuntrer ikke»

Ifølge tankesmien Carnegie Endowment for International Peace har Covid-19-pandemien og Russlands spesielle militæroperasjon i Ukraina skapt ekstrem usikkerhet om Russlands fremtid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Dette har forutsigbart endret familieplanleggingen: Noen mennesker bestemmer seg for ikke å få barn eller å utsette å starte familie eller få et nytt barn til mer psykologisk og økonomisk stabile tider. Militariseringen av livet i Russland oppmuntrer heller ikke folk til å familieforøkelser, bortsett fra de som anser det som sin plikt å forsyne moderlandet med kanonfôr for fremtidige kriger», heter det i en Carnegie-rapport fra 2023.

Fallende fødselsrate siden 1990-tallet

Samtidig faller antall kvinner i fertil alder faller. Gjennomsnittsalderen for kvinner som får barn er økende, spesielt i urbane strøk og i den velutdannede delen av befolkningen.

Russlands befolkningskrise gjenspeiler seg i den fallende fødselsraten siden 1990-tallet. Befolkningen toppet seg i 1992 med 149 millioner, og er for tiden nede på rundt 144,4 millioner, ifølge Al Jazeera.

Om Putins desperate bønn om åttebarnsfamilier vil gi gjenklang blant russiske kvinner og menn, gjenstår å se.