Forgiftningssaken i Ukraina: Angivelig giftmorder dukket opp på russisk TV

Kona til den ukrainske etterretningssjefen Kyrylo Budanov (til høyre) skal ha blitt forsøkt forgiftet. I etterkant av den angivelige forgiftningen dukket Andrej Lugovoj (til venstre) opp på russisk TV.
Kona til den ukrainske etterretningssjefen Kyrylo Budanov (til høyre) skal ha blitt forsøkt forgiftet. I etterkant av den angivelige forgiftningen dukket Andrej Lugovoj (til venstre) opp på russisk TV.  Foto: AFP / Reuters / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konas til sjefen for Ukrainas militære etterretningstjeneste skal ha blitt forgiftet. Saken kan være starten på en eskalering av krigen i Ukraina, ifølge norsk ekspert. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag bekreftet en talsperson for Ukrainas militære etterretningstjeneste (GUR) overfor Reuters at kona til sjefen for tjenesten er blitt forsøkt forgiftet med tungmetaller.

Marianna Budanova jobber som rådgiver for Kyivs borgermester Vitalij Klitsjko. Hun er gift med Kyrolo Budanov, som er sjefen for Ukrainas militære etterretningstjeneste.

Etter at tilstanden hennes forverret seg, ble hun innlagt på sykehus tidligere denne uken, ifølge den ukrainske nettavisen Babel.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

Se video: Russland deler sjeldne bilder

Angivelig giftmorder dukket opp på TV

Budanova skal være forgiftet med kvikksølv og arsenikk. I lokale medier spekuleres det i om hun kan ha fått det i seg via mat.

– Målet var kona. Det er rett og slett umulig å komme nær nok sjefen, sier Andrij Jusov, talsperson for den ukrainske etterretningssjefen, til AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Russland har forgiftningssaken blitt lagt merke til. På statskontrollert russisk TV var Andrej Lugovoj hyret inn som gjest som ekspert på giftdrap. Britiske myndigheter mener Lugovoj og Dmitrij Kovtun handlet på vegne av russiske myndigheter da den russiske dissidenten Aleksandr Litvinenko ble drept i London i 2006.

Aleksandr Litvinenko ble forgiftet.
Aleksandr Litvinenko ble forgiftet.

Litvinenko døde etter å ha drukket te med den radioaktive isotopen Polonium på et hotell i London etter å ha hatt et møte med Kovtun og Lugovoj.

I TV-sendingen sier Lugovoj at han tror ikke Russland står bak forgiftningen av Budanova. Han tror Ukraina har oppfunnet historien for å minne befolkningen om at russerne er onde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis vi antar at Budanov blir jaktet på, er det med høyteknologiske midler og ikke så primitivt, som de sier, uttalte Lugovoj i TV-sendingen, ifølge dansk TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekspert: Kan være starten på eskalering

Marianna Budanova sammen med ektemannen og Ukrainas spionsjef, Kyrolo Budanov. Foto: Reuters / NTB
Marianna Budanova sammen med ektemannen og Ukrainas spionsjef, Kyrolo Budanov. Foto: Reuters / NTB

Kyrolo Budanov har tidligere vært mål for russiske attentater. Tidligere leder for den ukrainske etterretningstjenesten, general Valerij Kondratjuk, har en teori om at Russland står bak forgiftningen, skriver dansk TV 2.

Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, mener hendelsen kan være starten på en eskalering av krigen i Ukraina.

– Budanov er en av mest sentrale skikkelsene i denne krigen, men han er vanskelig å nå. Men ved å gå etter kona, kan også han bli påvirket. Hvis det viser seg at hun er forgiftet, kan dette være starten på en eskalering, sier Røseth til Aftenposten.