Oppslutningen om krigen i Ukraina har aldri vært lavere i Russland

Chronicles' grunnlegger, Aleksej Maniajlo, mener at undersøkelsen viser at russerne er lei av krigen.
Chronicles' grunnlegger, Aleksej Maniajlo, mener at undersøkelsen viser at russerne er lei av krigen. Foto: Olga MALTSEVA / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny måling fra oktober viser at færre russere enn noen gang støtter invasjonen i Ukraina. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Målingen viser at det vil bli utfordrende for president Vladimir Putin å opprettholde støtten før det russiske valget i mars neste år.

Forskningsgruppen Chronicles står bak undersøkelsen som viser at krigen i Ukraina er mer upopulær enn tidligere. Den viser at tilhengerne av krigen utgjør et mindretall og at det er flere av russerne som ønsker fred, melder Newsweek.

Chronicles' grunnlegger, opposisjonspolitiker Aleksej Miniajlo, mener at krigen påvirker den økonomiske hverdagen til russerne.

– En nedgang i inntekt er en av kjerneårsakene til manglende støtte. Det er en sterk sammenheng mellom synkende inntekt og andre økonomiske problemer og folk som svarer at de støtter krigen mindre.

Se video: Sjeldent innblikk fra fronlinjen

Flere støtter fred

1199 voksne over hele Russland ble stilt en rekke spørsmål i en telefonundersøkelse mellom 17. og 22. oktober. Den fant at kjernen av dem som støtter krigen bare var på 12 prosent, sammenlignet med 22 prosent i februar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne støtten refererer til de som støtter invasjonen av Ukraina, ikke ønsker at Putin skal trekke tilbake tropper og starte fredsforhandlinger uten å nå militære mål, og tror at hærens utgifter bør være den øverste prioriteten i budsjettet.

18,5 prosent mener det stikk motsatte. De støtter ikke krigen, foretrekker tilbaketrekning av tropper og fredsforhandlinger uten å nå militære mål, og mener at sosiale, ikke militære, utgifter bør prioriteres. Det er imidlertid også en nedgang fra 20 prosent i februar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antallet respondenter som ikke ville akseptere tilbaketrekning fra Ukraina uten å nå militære mål, falt fra 47 prosent i februar 2023 til 33 prosent i oktober 2023.

Nedgang i inntekter

Lovene som kriminaliserer kritikk av krigen, kan påvirke meningsmåleresultatene, men Chronicles' team av sosiologer, hevder at deres undersøkelser, som bruker en rekke spørsmål, gir et nøyaktig bilde av russernes meninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelsen viste også at 44 prosent av russiske husholdninger har opplevd en nedgang i inntekter. I tillegg svarer 20 at de opplever at viktige medisiner ikke lenger er tilgjengelige.

Denne uken annonserte Putin at det vil satses enda mer på i krigen i det kommende russiske statsbudsjettet. I 2024 vil omtrent 30 prosent av budsjettet gå til det russiske militæret.

De økonomiske utfordringene som kommer av krigen viser seg også ved at 52 prosent svarer at de har opplevd angst og depresjon. En måned ut i krigen, i mars 2022, svarte bare 32 prosent det samme.

– Hele landet er oppdratt på historier om den andre verdenskrig, om hvor forferdelig det var, og nå har regjeringen deres startet en. Så selvfølgelig er folk sjokkert. De skyver det så langt som mulig fra samvittigheten sin, fra oppmerksomheten deres, men når de føler de praktiske konsekvensene av det som skjer, blir det igjen virkelig for dem, sier Miniajlo.