Biden sier han ofte var uenig med Kissinger – hyller intellektet hans

USAs tidligere utenriksminister Henry Kissinger i samtale med Joe Biden i 2007, som på den tiden var leder for utenrikskomiteen i Senatet. Foto: Susan Walsh / AP / NTB
USAs tidligere utenriksminister Henry Kissinger i samtale med Joe Biden i 2007, som på den tiden var leder for utenrikskomiteen i Senatet. Foto: Susan Walsh / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Joe Biden hyller den avdøde tidligere utenriksministeren Henry Kissingers intellekt, men sier at det ofte var stor uenighet mellom dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi var ofte uenige opp gjennom årene. Ofte veldig uenige, sier Biden i en uttalelse natt til fredag norsk tid. Biden er den foreløpig siste i rekken av ledere verden rundt som torsdag kommenterte Kissingers bortgang.

Biden trekker i uttalelsen fram Kissingers «ekstremt sterke intellekt og grundige strategiske fokus».

Kissinger tjente to presidenter gjennom sin karriere: Richard Nixon og Gerald Ford. Han dominerte utenrikspolitikken da USA trakk seg ut av Vietnam, og bidro også til å etablere bånd mellom USA og Kina.

Onsdag døde han i en alder av 100 år. Kissinger var aktiv inntil det siste.

Som 100-åring advarte han mot en storkonflikt mellom USA og Kina og sammenlignet dagens situasjon med tiden før første verdenskrig.

– USA bør inngå «en stilltiende avtale» med Beijing og dempe retorikken, anbefalte han.

Kissinger advarte samtidig mot å demonisere Russlands president Vladimir Putin.

– Putin må ikke sees på som Hitler, men som en karakter fra Dostojevskij, sa han.