Viktig Russland-forbindelse til Kina sabotert

Den saboterte toglinjen skal være hovedforbindelsen med tog mellom Kina og Russland. Kinas leder Xi Jinping i passiar med Russlands president Vladimir Putin og Etiopias statsminister Abiy Ahmed under «Belte og vei-forumet» i Beijing tidligere i høst.
Den saboterte toglinjen skal være hovedforbindelsen med tog mellom Kina og Russland. Kinas leder Xi Jinping i passiar med Russlands president Vladimir Putin og Etiopias statsminister Abiy Ahmed under «Belte og vei-forumet» i Beijing tidligere i høst. Foto: Sputnik / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

En viktig jernbaneforbindelse mellom Russland og Kina ble lammet etter at Ukrainas sikkerhetstjeneste sprengte tunnel, melder RBC-Ukraine. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag eksploderte et godstog i Severomujskijtunnelen. Tunnelen er en del av Bajkal-Amur-linjen som er hovedåren for jernbane mellom Russland og Kina.

De ukrainske mediehuset RBC-Ukraine og Ukrainska Pravda, melder at det er den ukrainske sikkerhetstjenesten (SBU) som står bak, ifølge Newsweek.

– De har lammet den eneste skikkelige jernbanelinjen mellom den russiske føderasjonen og Kina , sier kilder til RBC-Ukraine.

Severomujskijytunnelen er landets lengste med sine 15 kilometer og ligger nord-vest i den russiske republikken Burjatia. Burjatia ligger i den sørlige delen av Sibir og grenser til Mongolia.

Se video: Tett på vulkanutbrudd

Frakter gods

Arbeidet med toglinjen startet på 1930-tallet og ble først ferdigstilt i 1991. I dag brukes den til å frakte gods til Asia og strekker seg gjennom Sibir og 21 tunneler i nesten 4300 km. Tunnelene har en samlet lengde på 47 km.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands president Vladimir Putin har presset på for å modernisere landets jernbaner, inkludert BAM, for å håndtere den raskt økende godstrafikken mellom Kina og Europa og for å redusere avstanden mellom ytterpunktene i det enorme landet.

En kilde hevder at Russland bruker linjen til å frakte militært utstyr.

– Sabotasje

Den russiske Telegram-kanalen Baza, tilknyttet Russlands sikkerhetstjeneste, sier at en drivstofftank tok fyr da den ble fraktet gjennom tunnelen torsdag morgen.

Ingen skal ha blitt skadet i hendelsen.

– Det var sannsynligvis sabotasje. Hva som forårsaket brannen er fortsatt ukjent. Politiet og FSB jobber på stedet og de jobber også ved togparkeringen, melder Baza.

Ukrainska Pravdas kilder hevder at fire eksplosive enheter gikk av mens godstoget var i bevegelse og at FSB og jernbanearbeidere prøver å minimere konsekvensene av SBUs «spesialoperasjon».

Verken utenriksdepartementet i Russland eller Ukraina har kommentert hendelsen.