Nå skal Slovenia refundere flere tusen bøter gitt i forbindelse med coronapandemien

En demonstrasjon mot coronatiltak i Slovenias hovedstad Ljubljana i oktober 2021.
En demonstrasjon mot coronatiltak i Slovenias hovedstad Ljubljana i oktober 2021. Foto: Jure Makovec / AFP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slovenske myndigheter tok hardt i under pandemien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den slovenske regjeringen tilbakebetaler tusenvis av bøter gitt til personer som brøt påbud om bruk av munnbind og andre regler som ble innført da coronapandemien herjet på sitt verste. Det skriver Euronews.

Det var ikke bare synlige luftveier og mangel på sosial distansering slovenske borgere ble bøtelagt for. Ifølge avisa ble en person bøtelagt for noe så uskyldig som å spise en sandwich alene utendørs.

Flere millioner

Det ble totalt gitt bøter for 5,7 millioner euro mellom mars 2020 og mai 2022. Per dagens kurs tilsvarer dette nesten 67 millioner norske kroner.

I henhold til avgjørelsen den slovenske regjeringen nå har tatt skal staten tilbakebetale bøter for 1,7 millioner euro, eller nesten 20 millioner norske kroner. Denne summen tilsvarer summen av bøter som faktisk ble betalt inn i sin tid.

Flere titusener vil motta penger fra staten. I tillegg vil overtredelsene man ble bøtelagt for slettes fra strafferegistrene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Er i budsjettmøte: Så skjer dette

– Overdrevne inngrep

Tilbakebetalingene ble vedtatt politisk i september, men det er først nå prosessen med å tilbakebetale pengene starter. Ansvarlig for tilbakebetalingene er Slovenias sentrum-venstre-orienterte regjering. Denne regjeringen er ikke den samme som styrte i perioden de aktuelle bøtene ble gitt, som var høyreorientert, skriver Euronews.

Nåværende justisminister Dominika Švarc Pipan presenterer tiltaket som et forsøk på å gjøre opp for den forrige regjeringens pandemihåndtering, eller som hun sier:

– Urettferdighetene som ble begått mot innbyggerne gjennom misbruk av straffeloven og grunnlovsstridige og overdrevne inngrep i menneskerettighetene.

I likhet med mange andre land opplevde Slovenia protester mot tiltakene som ble innført av myndighetene under pandemien.