Ukrainske hackere brøt seg inn i det russiske forsvarsdepartementet

Målet for hackingen var Russlands forsvarsdepartement. Ved hjelp av illegale verktøy og metoder skal Cyber Resistance ha klart å trenge inn til den russiske avdelingen for informasjon og massekommunikasjon.(Photo by NICOLAS ASFOURI / AFP)
Målet for hackingen var Russlands forsvarsdepartement. Ved hjelp av illegale verktøy og metoder skal Cyber Resistance ha klart å trenge inn til den russiske avdelingen for informasjon og massekommunikasjon. (Photo by NICOLAS ASFOURI / AFP) Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal ha skaffet seg adgang til et topphemmelig russisk medieovervåkings- og analysesystem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ukrainske hackergruppen, som kaller seg Cyber Resistance, deler nå detaljer om operasjonen i den ukrainske publikasjonen InformNapalm.

Det er ukjent hvorvidt hackergruppen handlet på vegne av den ukrainske regjeringen eller det ukrainske forsvaret, men operasjonen blir omtalt som vellykket.

Les alt om krigen i Ukraina

Ifølge Newsweek skal hackerne blant annet ha brutt seg gjennom den digtale sikkerhetsmuren som skal beskytte russiske statshemmeligheter.

Russiske militærpropagandister

Målet for hackingen var Russlands forsvarsdepartement. Ved hjelp av illegale verktøy og metoder skal Cyber Resistance ha klart å trenge inn til den russiske avdelingen for informasjon og massekommunikasjon, kalt Katyusha.

På den måten kunne gruppen skaffe seg sensitiv intern dokumentasjon, og har kunnet studere programvare brukt av russiske militærpropagandister.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fant dokumenter til russisk generalløytnant

Det er uvisst hvordan informasjon fra de hackede nettsidene vil bli brukt, og om ukrainsk etterretning vil få tilgang til data.

Blant dokumentene som er skaffet til veie, er materiale knyttet til generalløytnant Igor Konashenkov, en talsmann for Russlands forsvarsdepartement. Han regnes som en av de mest sentrale militære talspersonene i Kreml. Han holder daglige briefinger om Putins spesialoperasjon.

(Artikkelen fortsetter under video)

Video: – Dette er hvordan helvete ser ut

Dersom hackerne har klart å skaffe innsikt i noen av Konashenkovs dokumenter, kan det være av en karakter som er av stor interesse for ukrainsk etterretning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overvåker vestlige medier: Gir karakterer

Hackergruppen fant også ut at ansatte ved kommunikajsonsavdelingen nøye overvåker både vestlige og russiske medier daglig.

Overvåkingen innebærer også en slags karaktergiving hvor mediene tildeles «positive», «negative» eller «nøytrale» etiketter. Disse analysene sendes deretter videre til kommunikasjonsgeneral Konashenkov.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skal også ha blitt gjort funn som tyder på at Kreml forsøker å nøytralisere «upålitelige militærbloggere» på Telegram-meldingsappen.

Bloggere, som blir sett på som kritiske til krigen, og derfor handler derfor i strid med Putins ønske om total kontroll av all infomasjon om krigen, blir overvåket og ilagt restriksjoner i sine rapporter fra fronten.