Russland og hybride virkemidler: – En måte å kommunisere på

Flyktninger ved den finsk-russiske grenseovergangen ved Salla i Finland. Landet har sett seg nødt til å stenge flere av grenseovergangene til Russland.
Flyktninger ved den finsk-russiske grenseovergangen ved Salla i Finland. Landet har sett seg nødt til å stenge flere av grenseovergangene til Russland. Foto: Jussi Nukari / Lehtikuva / Reuters / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Professor Tormod Heier forklarer hvordan syklende flyktninger kan brukes som brikker i et utspekulert stormaktsspill.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne uken stengte Finland alle grenseovergangene til Russland unntatt én. Bakgrunnen for stengingen er en økning i antall flykninger som har krysset grensen den siste tiden.

Finnene mener det er Russland som sender flykningene i retning Finland. Det mener også professor Tormod Heier ved Forsvarets høgskole, som tror den utløsende faktoren er hemmelige forhandlinger mellom finske og amerikanske myndigheter som har foregått i høst.

– Dette er en del av det russiske kroppsspråket, en måte å kommunisere på til den finske regjeringen. Det Russland signaliserer i dette tilfellet er antakelig noe de er svært misfornøyde med, sier Heier til ABC Nyheter, og viser til forhandlingene.

Her kan du lese mer om Russland!

Dårlig nytt for Moskva

Den femte runden med forhandlinger rundt avtalen (Supplementary Defence Cooperation Agreement) var ferdig i slutten av oktober. I november har flykningene begynt å dukke opp langs den finsk-russiske grensen i stort antall.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ukjent hva detaljene i avtalen innebærer, men:

– Hvis avtalen ligner litt på den såkalte Tilleggsavtalen som Norge og USA inngikk i 2021, så snakker vi om etableringen av amerikanske støttepunkter i Finland, sier Heier.

– Dette er amerikanske baser tett på Russland. Sett fra Moskva er dette dårlig nytt siden en slik avtale vil sikre amerikanske styrker tilgang på et svært verdifullt område.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Tormod Heier er professor i militær strategi og operasjoner ved Forsvarets høgskole. Foto: Ole Berg-rusten / NTB
Tormod Heier er professor i militær strategi og operasjoner ved Forsvarets høgskole. Foto: Ole Berg-rusten / NTB

Må reagere

Hvis amerikanske styrker skulle etablere seg på finsk territorium, vil USA være i en posisjon hvor landet kan legge et betydelig press på Russland om det skulle bli nødvendig, opplyser professor Heier.

– Sett fra Moskva er dette selvfølgelig noe som svekker russisk sikkerhet, og som det må reageres på. Russernes problem er imidlertid at de ikke har så mye å svare med, sier professoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viser til at Ukraina-krigen har tappet Russland for mange ressurser, både militært, økonomisk og diplomatisk. Dermed blir såkalte hybride, eller ikke-militære virkemidler kortene Russland må spille med.

Hybride virkemidler

Alt som kan bidra til å sette fyr på betente temaer og underliggende sosiale eller økonomiske spenninger blant vestlige innbyggere kan benyttes som hybride virkemidler, ifølge Heier.

– Når Russland selv ikke har så mange andre virkemidler å spille på i sin politiske verktøykasse blir slike hybride virkemidler enda viktigere.

Eksempelvis kan slike virkemidler være cyberangrep mot samfunnskritisk infrastruktur, påvirkningsoperajsoner i sosiale medier, eller flyktninger som dukker opp ved grenseoverganger i hopetall, som vi har vært vitne til langs finskegrensen de siste to ukene.

– Er det noe Finland og mange andre vestlige land ikke liker i en tid med høye levekostnader, så er det enda flere immigranter eller asylsøkere som legger beslag på offentlige ressurser, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: – Dette er hvordan helvete ser ut

Det vestlige samholdet

En slik situasjon kan bidra til at det kan oppstå sosiale spenninger og framvekst av høyrepopulistiske partier.

– Dette er krefter som resonnerer bedre med konservative russiske verdier, og som kan bidra til populistiske stemningsbølger og påfølgende endringer i vestlige lands innenrikspolitiske landskap, opplyser Heier.

Dermed kan det bli vanskeligere for vesten å opprettholde et sterkt og solidarisk samhold.

– Er det noe Russland trenger akkurat nå, så er det en forvitring av det vestlige samholdet. Dette kan ikke skje ved å true Vesten militært utenfra. Det smarteste er å angripe Vestens sårbarheter, og de ligger blant annet nedfelt i den brede folkelige skepsisen mot stadig nye flyktningestrømmer inn til Europa, forklarer professoren.