Nytt kraftig rentehopp i Tyrkia

En mann kjøper mat fra en gatebod ved ferjeterminalen i Istanbul. Tyrkias sentralbank fortsetter å øke renten for å gjøre opp for president Recep Tayyip Erdogans mangeårige uortodokse pengepolitikk som har slått dårlig ut på den tyrkiske økonomien. Foto: Francisco Seco / AP / NTB
En mann kjøper mat fra en gatebod ved ferjeterminalen i Istanbul. Tyrkias sentralbank fortsetter å øke renten for å gjøre opp for president Recep Tayyip Erdogans mangeårige uortodokse pengepolitikk som har slått dårlig ut på den tyrkiske økonomien. Foto: Francisco Seco / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias sentralbank fortsetter kampen mot inflasjonen og den dårlige valutakursen og gjør nok et rentehopp. Tyrkias styringsrente er nå på 40 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Banken hevet styringsrenten med 5 prosentpoeng, noe som er sjette måned på rad med rentehevinger i Tyrkia. Det er også høyere enn analytikerne hadde spådd. De trodde banken ville heve renten med 2,5 prosentpoeng.

Renten i Tyrkia er nå på det høyeste nivået den har vært gjennom to tiår med president Recep Tayyip Erdogan ved makten. Politikerne tror den vil forbli høy til i hvert fall midten av neste år.

Eksperter har lagt skylden for prisstigningen på Erdogan. Presidenten har lenge vært tilhenger av en teori om at høye renter øker inflasjonen – stikk motsatt av oppfatningen til de aller fleste økonomer.

Tidligere i år valgte imidlertid Erdogan å innsette en ny sentralbanksjef, Hafize Gaye Erkan, som har fått frie tøyler til å heve renten.