Krigen i Ukraina: Russisk soldat ber Vladimir Putin om hjelp: – Jeg har to hjernerystelser

En ukrainsk soldat avfyrer en kanon mot russiske stillinger ved frontlinjen nær Bakhmut i Donetsk-regionen. Illustrasjonsfoto.
En ukrainsk soldat avfyrer en kanon mot russiske stillinger ved frontlinjen nær Bakhmut i Donetsk-regionen. Illustrasjonsfoto.  Foto: AP Photo / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Soldaten forteller at han blir sendt tilbake til krigen til tross for at han bare har 30 prosent syn igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En russisk soldat som fikk en alvorlig øyeskade i krigen i Ukraina, la nylig ut en video der han sier at Russlands militære ledelse har beordret ham til å vende tilbake til krigen.

I videoen retter soldaten en personlig bønn til Russlands president Vladimir Putin om å omgjøre ordren.

Klippet ble delt på X av WarTranslated, et uavhengig medieprosjekt som oversetter materiale om krigen mellom Russland og Ukraina til engelsk.

Videoen er ikke uavhengig verifisert.

Se video: Deler ny video fra fronten: – Dette er hvordan helvete ser ut

Som kanonføde

WarTranslated legger ofte ut videoer av russiske soldater er åpne om sin misnøye angående Putin eller Russlands militære ledere.

Lørdag delte medieprosjektet en video som angivelig viste nakne russiske soldater som ble tvunget til å oppholde seg i et hull i bakken fordi de nektet å slåss.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I slutten av la WarTranslated ut en video av en Storm-Z-bataljon fra det russiske militæret som sa at de ikke ville vende tilbake til det de kalte «kjøttkvernen» ved fronten.

Storm-Z bataljonene, som består av soldater som bryter regler, blir sendt ut i harde kamper som kanonføde med dårlige sjanser for å overleve, melder Reuters.

Bataljonene skal ha blitt opprettet i april i år. Hver bataljon består av mellom 100 og 150 personer og er vanligvis integrert i regulære hærenheter. Soldater skal angivelig bli sendt til Storm-Z hvis de er beruset i tjenesten, bruker narkotika eller nekter å utføre ordre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Helt til topps»

«En ung russisk soldat, som frivillig dro til krigen i Ukraina og nesten mistet hele synet i Bakhmut, ber brukere på TikTok , YouTube og Vladimir Putin om å hjelpe ham da kommandoen hans ønsker å sende ham tilbake for å kjempe i Ukraina», skriver WarTranslated om klippet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Han har egentlig ikke noe imot det, han har bare ikke helse til det lenger», står det videre.

– Hei, jeg vil gjerne spille inn min appell til president Putin. Jeg er en veteran fra SMO (spesiell militær operasjon, journ.anm) og ble svært hardt såret i retning Bakhmut, sier soldaten.

– Jeg har to hjernerystelser. Jeg spiller inn denne appellen for å få hjelp. De vil at jeg skal returnere til SMO. Jeg har 30 prosent syn. Bare det høyre øyet er igjen, fortsetter han.

– Jeg trenger din hjelp fordi de stilte en medisinsk diagnose uten meg. De gjorde en militærmedisinsk undersøkelse uten meg. Denne videoen er for at jeg skal komme helt til topps og få hjelp, forteller soldaten.

Den uidentifiserte soldaten antyder deretter til mishandlingen han og andre russiske veteraner skal ha blitt utsatt for.

– Jeg ville virkelig sette pris på hjelpen, siden dere vet hvilken tilstand vi er i. Og hvordan de behandler oss, veteraner fra krigshandlingene. Send det overalt, TikTok, YouTube. Jeg trenger deres hjelp. De tar meg med tilbake til SMO. Venner, jeg har egentlig ikke noe imot det, men helsen min er dårlig, og jeg kan ikke se, avslutter soldaten.