Nord-Korea varsler satellittoppskyting

Et nytt forsøk på å skyte opp en «spionsatellitt» er trolig nær forestående. Foto: AP / NTB
Et nytt forsøk på å skyte opp en «spionsatellitt» er trolig nær forestående. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea har varslet Japan om en nær forestående satellittoppskyting. Det blir Nord-Koreas tredje forsøk på å få en satellitt i bane rundt jorda.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene i Japan og Sør-Korea hevder satellitten skal brukes til etterretning. Oppskytningen skal skje i tidsrommet mellom førstkommende onsdag og 1. desember, varsler Nord-Korea.

De første forsøkene på å skyte opp en slik «spionsatellitt» skal ha gått i vasken på grunn av feil med raketten. Begge forsøkene fant sted tidligere i år.

Sør-Korea har tidligere sagt at de trolig kommer til å lykkes med oppskytingen på det tredje forsøket. De advarer Nord-Korea om å gjennomføre rakettoppskytingen og omtaler det som en provoserende handling som truer Sør-Koreas sikkerhet.

Japan fordømmer

Også Japans statsminister fordømmer at Nord-Korea på nytt varsler en satellittoppskyting. Han sier landets luftvernsystemer står klare i tilfelle en «uventet situasjon».

– Selv hvis formålet er å skyte opp en satellitt, så er det å bruke ballistisk missilteknologi et brudd på en rekke resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd, sier statsminister Fumio Kishida.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er også en sak som i stor grad har med nasjonal sikkerhet å gjøre, sier han.

Mulig russisk innblanding

I september besøkte Kim Jong-un Russland hvor han fikk omvisning på et moderne romfartsanlegg. Det førte til spekulasjoner om Russland hjelper Nord-Korea med rakettoppskytinger i bytte mot våpen til krigføringen i Ukraina.

Ved de to tidligere forsøkene skjedde oppskytingen tidlig i de varslede tidsrommene.