Åpen for alle - alltid

WHO kaller Shifa-sykehuset en «dødssone» og setter i gang evakuering

Satellittbilde av Shifa-sykehuset, det største på Gazastripen. Foto: Maxar Technologies via AP / NTB
Satellittbilde av Shifa-sykehuset, det største på Gazastripen. Foto: Maxar Technologies via AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN og WHO har hatt et team på Shifa-sykehuset på Gazastripen. Nå setter WHO i gang full evakuering fra det de omtaler som en «dødssone».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Teamet så et sykehus som ikke lenger evner å fungere: Intet vann, ingen mat, ingen elektrisitet og tømte medisinske forsyninger, skriver Tedros Adhanom Ghebreyesus, sjef for Verdens helseorganisasjon (WHO), på X.

– Gitt denne beklagelige situasjonen og tilstanden til mange pasienter, inkludert babyer, ba helsearbeidere om støtte for å evakuere pasienter som ikke lenger kan motta livreddende omsorg der, fortsetter han.

– Våpenhvile. NÅ, avslutter WHO-sjefen.

Massegrav

Teamet, som ble ledet av WHO, fikk på grunn av den usikre situasjonen bare én time inne på sykehuset, ifølge en pressemelding. Organisasjonen beskriver det som en «dødssone».

WHO rapporterer om tydelige spor etter bombardement og skyting. Teamet melder også om en massegrav ved inngangen til sykehuset, og de ble fortalt at over 80 personer er begravet der.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

25 helsearbeidere og 291 pasienter er nå på sykehuset, ifølge WHO. Blant pasientene er 32 babyer som meldes å være i ekstremt kritisk tilstand og 22 dialysepasienter som har fått kraftig redusert tilgang til livreddende behandling. De fleste pasientene har ifølge WHO krigsskader, inkludert mange med komplekse brudd og amputasjoner, hodeskader, brannskader og bryst- og bukskader. Mange av dem skal ha fått alvorlige infeksjoner, blant annet som følge av mangel på antibiotika.

Til andre sykehus

WHO vil i løpet av de neste 24 til 72 timene – avhengig av garantier fra partene i konflikten om sikker ferdsel – transportere pasienter vekk fra Shifa-sykehuset. Det skal skje til Nasser-sykehuset og det europeiske Gaza-sykehuset.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Disse sykehusene har imidlertid allerede sprengt kapasitet, og nye ankomster fra Shifa-sykehuset vil legge ytterligere press på den overarbeidede staben og ressursene, skriver WHO.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Shifa-sykehuset er det største på Gazastripen. Natt til onsdag denne uka tok det israelske militæret (IDF) seg inn på sykehuset. De hevder blant annet å ha funnet en tunnelsjakt og et kjøretøy med store mengder våpen inne på sykehusområdet. Israel har en rekke ganger hevdet at Hamas har et underjordisk hovedkvarter under sykehuset.

Det Hamas-kontrollerte helsedepartementet i Gaza avviser på sin side at det var våpen i sykehusbygningene.