Opptil 15 prosent av russiske soldater i Ukraina bruker narkotika, ifølge britisk etterretning

En russisk militærkadett står foran en reklametavle som reklamerer for militærtjeneste i Sankt Petersburg. Illustrasjonsfoto.
En russisk militærkadett står foran en reklametavle som reklamerer for militærtjeneste i Sankt Petersburg. Illustrasjonsfoto.  Foto: Olga Maltseva / AFP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En russisk soldat skal ha fortalt at det er «lett» å få tak i narkotika ved frontlinjene. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

I etteretningsrapporten bekrefter det britiske forsvarsdepartementet en nyhetssak fra det uavhengige russiskspråklige nyhetsbyrået Vertska, som forteller at narkotika, inkludert amfetamin og cannabis, var lett å få tak i langs frontlinjene.

I sak publisert i oktober, intervjuet Vertksa dusinvis av soldater og innbyggere i russiskokkuperte områder, og fant ut at omtrent én av ti av Russlands tropper røyker marihuana og muligens også bruker hardere stoffer.

– Disse rapportene er troverdige og kommer i kjølvannet av en rekke rapporter siden invasjonen om et høyt antall disiplinære hendelser, forbrytelser og dødsfall knyttet til alkoholmisbruk i de russiske styrkene, skriver det britiske forsvarsdepartementet.

– Russiske sjefer straffer sannsynligvis ofte narkotika- og alkoholmisbrukere ved å sende dem til «Storm-Z»-angrepsavdelinger, som i praksis har blitt straffeenheter. En av de viktigste årsakene til dårlig russisk disiplin og rusmisbruk er sannsynligvis den fortsatte mangelen på muligheter for kamptropper til å rotere vekk fra frontlinjen, fortsetter departementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Ukrainsk kvinne i Gaza: – Vil ikke fra en krig til en annen

Store tap

I nyhetssaken fra oktober forteller en russisk soldat at noen soldater begynte å ruse seg «av kjedsomhet», mens en annen beskrev hvor lett det var for soldatene å få tak i narkotika langs frontlinjene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er som i Las Vegas, sa en annen soldat.

Siden krigens begynnelse har den russiske presidenten Vladimir Putins tropper vært plaget av lav moral og utilstrekkelig opplæring, og britiske representanter anslo i slutten av oktober at Russland hadde mistet opptil 190.000 soldater, skriver Newsweek.

Ukrainske kilder anslår dette tallet til å være mye høyere, og i begynnelsen av november ble det sagt at Russland hadde mistet over 300.000 soldater.

Tallene er ikke uavhengig verifisert.

Venter med mobilisering

Problemene har ført til at enkelte russiske soldater har nektet å adlyde ordre langs frontlinjene, og ifølge ukrainsk etterretning skal tropper utplassert på Krim-halvøya nylig ha slått ihjel sin kommandør før de flyktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland skal ha trappet opp rekrutteringen som svar på de økende dødstallene, blant annet ved å rette seg mot mer sårbare befolkningsgrupper for å få dem til å kjempe i krigen mot Ukraina.

Samtidig har tjenestemenn i Kreml, inkludert Vladimir Putin, lovet å vente med å iverksette en ny delvis mobilisering, i likhet med den i fjor høst, som var svært upopulær blant innbyggerne.