Putin-allierte Vladimir Solovjov truer med å utslette Nato-land med atomvåpen

Russlands president Vladimir Putin sammen med TV-anker Vladimir Solovjov under en prisutdeling i Kreml i Moskva i 2013. Illustrasjonsfoto.
Russlands president Vladimir Putin sammen med TV-anker Vladimir Solovjov under en prisutdeling i Kreml i Moskva i 2013. Illustrasjonsfoto.  Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / AFP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hevder Russland vil slå til med atomvåpen «med en gang».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vladimir Solovjov, en profilert russisk TV-programleder og kjent propagandist for Vladimir Putin , sier at Russland vil ta i bruk atomvåpen «med en gang» i tilfelle en eskalerende konflikt med medlemmer av Nato.

Russiske trusler om en potensiell kjernefysisk konflikt med Vesten har eskalert i løpet av landets invasjon av Ukraina, som startet i slutten av februar 2022.

Flere tjenestemenn i Kreml , militære ledere og propagandister i media har antydet at atomvåpen kan bli tatt i bruk mot vestlige land, som USA , Storbritannia og Tyskland, som fortsetter å hjelpe Ukraina, selv om eksperter er uenige om hvor alvorlige disse truslene faktisk er.

Tidligere i år suspenderte Putin midlertidig landets deltakelse i den felles New Start-avtalen med USA, og i mars kunngjorde han at Moskva ville bygge et lager for taktiske atomvåpen i Belarus , et land som styres av Putins nære allierte Aleksandr Lukasjenko.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

New Start er en avtale om atomvåpenreduksjon mellom USA og Russland, og setter en grense for antall utplasserte strategiske stridshoder.

Se video: Putin klarer ikke uttale president-navn

«Gigantisk lager»

X ble det delt et videoklipp, der Solovjov reagerer på uttalelser fra Natos ledelse.

Solovjov nevner spesielt en kommentar fra Peter Nielsen, sjefen for Nato-styrker i Litauen, som antyder at Kaliningrad ville bli blokkert i tilfelle en større konflikt mellom Russland og Nato.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kaliningrad er en viktig russisk havneby ved Østersjøen og ligger i Kaliningrad oblast, et område som er atskilt fra resten av Russland og omsluttet av Litauen og Polen , skriver Newsweek.

– Tror han at de vil omringe oss i en blokade, og at vi skal sitte og telle kulene våre? Skjønner han ikke at vi kommer til å slå til med atomvåpen med en gang? Det er ubegripelig. Vi kommer til å si farvel til alle disse landene. Hva skjedde her? Det vet jeg ikke. Det går ikke an å få noe fornuftig ut av glørne, sier Solovjov.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nato-gutta, er dere virkelig idioter? Tror dere virkelig at vi, med vårt gigantiske lager av strategiske og taktiske atomvåpen, vil lytte til motstanderne av bruk av atomvåpen, som alltid sier: ‘Nei, slutt'?’ Vi vil ikke engang spørre dem, fortsetter han.

– Fylt med miner

Solovjovs uttalelser om bruk av atomvåpen som svar på en konflikt med Nato kommer kort tid etter at en annen fremtredende tjenestemann, den pensjonerte russiske obersten Mikhail Khodaryonok, kom med lignende trusler mot Nato-medlemmer ved Østersjøen og Sverige, som arbeider for å bli medlem av alliansen.

– Ikke desto mindre vil dette faktisk føre til en konflikt mellom Russland og Nato. Og denne konflikten kan bare være kjernefysisk. Derfor kan man spørre innbyggerne i Stockholm og Tallinn: «Trenger dere dette? Trenger dere det?» sier Khodaryonok.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forestiller dere dere en kjernefysisk eksplosjon under vann i Tallinn eller Stockholm, som vil feie bort byen deres med en bølge? Forestiller dere dere i det hele tatt at hele Østersjøen kan bli fylt med våre miner? Vi kan dumpe så mange miner at det vil ta dere 10 år å rydde dem, hvis dere fortsatt har kapasitet og midler til å gjøre det, fortsetter han.