Russisk oberst: Slik vil en atomkrig med Nato starte

Den pensjonerte russiske obersten Mikhail Khodaryonok (Skjermdump fra russisk TV)
Den pensjonerte russiske obersten Mikhail Khodaryonok (Skjermdump fra russisk TV)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom verdens største atommakter går løs på hverandre med kjernefysiske våpen, vil det trolig bety dommedag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Russland snakkes det nå åpent om at en atomkrig mellom Vesten og Russland er uunngåelig.

Les alt om krigen i Ukraina

Lørdag delte Anton Gerashchenko, en rådgiver for den ukrainske innenriksministeren, et videoklipp hvor den pensjonerte russiske obersten Mikhail Khodaryonok snakket om faren for atomkonflikt i kjølvannet av krigen i Ukraina.

– Denne konflikten kan bare være kjernefysisk

I klippet, som var hentet fra statlig russisk TV, la ikke den russiske obersten fingrene i mellom. Han sa rett ut at muligheten for en atomkonflikt mellom Russland og Natos medlemsland ved Østersjøen, er reell, skriver Newsweek.

– Ikke desto mindre vil dette faktisk føre til en konflikt mellom den russiske føderasjonen og Nato. Denne konflikten kan bare være kjernefysisk. Dette er grunnen til at innbyggerne i Stockholm og Tallinn kan bli spurt: «Trenger dere det?», sa Khodaryonok.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nato vil neppe sitte stille i båten dersom Russland skulle gjøre alvor av truslene om å straffe land som har stilt seg på Ukraina side og levert våpen i stor skala.

(Artikkelen fortsetter under video)

Video: Putin-stikk til Vesten: – Jo mindre søppel, jo bedre

– En undersjøisk atomeksplosjon

Obersten fortsatte resonementet med å stille retoriske spørsmål til innbyggerne i land som ligger strategisk til i Østersjøen.

– Tenker du i det hele tatt en undersjøisk atomeksplosjon på vei til Tallinn eller Stockholm, vil kunne feie byen din på havet? Ser du i det hele tatt for deg at hele Østersjøen kan bli lastet med miner? Vi kan dumpe så mange miner at det vil ta ti år å fjerne disse, hvis du fortsatt har kapasitet og midler til å gjøre det, fortsatte den pensjonerte obersten.

Vil gjøre Østersjøen om til en «Nato-sjø»

De truende uttalelsene var spesielt rettet mot Sverige, som ennå ikke har oppnådd formelt medlemsskap i Nato på grunn av Tyrkia og Ungarns langvarige trenering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelte eksperter har advart mot at svensk medlemsskap vil gjøre Østersjøen om til en «Nato-sjø», som vil legge begrensninger på Russlands militære evner og kapasitet.

Natos artikkel 5 innebærer at et angrep på ett medlemsland, vil være et angrep på alle. Skulle russiske atomvåpen bli tatt i bruk, vil Nato trolig svare umiddelbart.