Hollywood-fagforening har godkjent ny avtale

Fredag sa Sag-Aftras styre ja til den nye avtalen med filmstudioene. Leder Fran Drescher (midten) feiret enigheten sammen med forhandlingsutvalget som har fått på plass ned nye avtalen. Bak Drescher står forhandlingsleder Duncan Crabtree-Ireland. Foto: Richard Vogel / AP / NTB
Fredag sa Sag-Aftras styre ja til den nye avtalen med filmstudioene. Leder Fran Drescher (midten) feiret enigheten sammen med forhandlingsutvalget som har fått på plass ned nye avtalen. Bak Drescher står forhandlingsleder Duncan Crabtree-Ireland. Foto: Richard Vogel / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Styret i Hollywood-skuespillernes fagforening Sag-Aftra har godkjent den nye avtalen som gjorde slutt på 118 dager med streik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtalen med filmstudioene ble landet onsdag og anbefalt av forhandlingsutvalget. Nå har altså styret også satt sitt godkjentstempel på den. Fortsatt skal medlemmene si sin mening i en avstemning som er ventet å vare til over månedsskiftet.

Den nye tariffen innebærer blant annet at statister får en lønnsøkning på 11 prosent allerede fra søndag, mens den øker med ytterligere 4 prosent neste sommer.

Skuespillerne vant også delvis fram med sitt krav om å få mer av inntektene fra strømmingstjenester. Bruk av kunstig intelligens var et omstridt tema i forhandlingene, og dette var også noe av det første som ble lekket fra avtalen. En skuespiller må samtykke før deres ansiktstrekk kan bruke til å skape en virtuell person.

Produsentforeningen AMPTP sier de er glad for at Sag-Aftra-styret godkjente avtalen.

– Vi er også takknemlige for at hele bransjen har gått tilbake til jobb full av entusiasme, sier AMPTP.