FN: Volden i Sudan er «på grensen til ren ondskap»

FN advarer mot kraftig økning i menneskerettsbrudd i Darfur i Sudan, og sier det som skjer i regionen «er på grensen til ren ondskap».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampene i Darfur har tiltatt sju måneder etter at det brøt ut krig mellom regjeringsstyrkene i Sudan og den paramilitære opprørsgruppen RSF.

– Vi sier igjen og igjen at situasjonen er fryktelig og fæl. Ærlig talt så er vi i ferd med å gå tom for ord for å beskrive det forferdelige som skjer i Sudan, sier FNs humanitære koordinator for landet Clementine Nkweta-Salami.

– Det fortsetter å strømme inn forferdelige rapporter om seksualisert og kjønnsbasert vold, forsvinninger, vilkårlige arrestasjoner og grove brudd på menneskerettighetene og barns rettigheter. Det som skjer, er på grensen til ren ondskap, sier Nkweta-Salami. Hun viser blant annet til rapporter om jenter som voldtas mens mødrene tvinges til å se på.

Frykter folkemord

FN-koordinatoren sier hun frykter en gjentakelse av folkemordet i regionen tidlig på 2000-tallet.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) viser til meldinger om at over 800 mennesker er drept av væpnede grupper i West Darfur, en region som hittil har vært mindre berørt av konflikten.

– Vi får inn meldinger fra nyankomne i Tsjad, flyktninger som rømmer fra Darfur. De forteller om væpnet milits som går fra hus til hus og dreper menn og gutter. Dette skal ha skjedde de siste dagene, sier UNHCR-talsmann William Spindler til journalister i Genève.

Millioner på flukt

Siden april har styrker som er lojale mot Abdel Fattah al-Burhan – som i praksis er Sudans statsoverhode – kjempet mot Rapid Support Forces (RSF), en paramilitær styrke som ledes av Burhans tidligere nestkommanderende, Mohamed Hamdan Daglo.

Over 10.000 er drept så langt i konflikten i Sudan, ifølge forsiktige anslag fra prosjektet Armed Conflict Location amp; Event Data project. Bistandsgrupper og helsepersonell har flere ganger advart og sagt at tapstallene trolig er høyere, blant annet fordi mange av dem som er såret og drept aldri havner på sykehus eller likhus.

Så langt er over 4,8 millioner mennesker internt fordrevet som følge av konflikten, mens ytterligere 1,2 millioner har flyktet til nabolandene, ifølge tall fra FN.